Infofinanciar > Lumea la zi > Piețele globale de petrol vor ajunge la un excedent până la sfârșitul deceniului. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie
Lumea la zi

Piețele globale de petrol vor ajunge la un excedent până la sfârșitul deceniului. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie

romanialibera/ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Se așteaptă ca piețele mondiale de petrol să se confrunte cu un excedent major până la sfârșitul acestui deceniu.

Capacitatea de rezervă a atins niveluri întâlnite doar în etapele inițiale ale pandemiei. Pe măsură ce creșterea cererii încetinește și oferta crește, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

Creșterea cererii de petrol încetinește

Potrivit organizației cu sediul la Paris, creșterea cererii de petrol ar urma să încetinească în următorii ani. Va ajunge la 105,4 milioane de barili pe zi în 2030. Pe măsură ce se accelerează implementarea tehnologiilor de energie curată. Între timp, capacitatea de producție de petrol va crește până la aproape 113,8 milioane de barili pe zi. Impulsionată de producătorii din SUA.

„Acest lucru ar duce la niveluri de capacitate neutilizată nemaiîntâlnite până acum decât la apogeul blocajelor Covid-19”, potrivit AIE. „O astfel de rezervă masivă de producție de petrol ar putea inaugura un mediu de preț mai scăzut al petrolului, reprezentând provocări dificile pentru producătorii din sectorul de șisturi din SUA și din blocul OPEC+”.

În pofida încetinirii, cererea globală de petrol în 2030 este încă prognozată să crească cu 3,2 milioane de barili pe zi față de 2023, a precizat agenția. Creșterea va fi determinată de cererea puternică din partea economiilor din Asia, în special India și China.

În economiile avansate, se estimează că cererea va scădea de la aproximativ 45,7 milioane de barili pe zi în 2023 la 42,7 milioane de barili pe zi în 2030. Excluzând pandemia, ultima dată când cererea de petrol a fost atât de scăzută a fost în 1991, potrivit AIE.

Între timp, creșterea capacității de producție la nivel mondial va fi condusă de producătorii din afara alianței OPEC+ – în special SUA, Brazilia, Canada, Argentina și Guyana. Care, potrivit estimărilor, vor reprezenta trei sferturi din creșterea preconizată până în 2030.

Producția de petrol continuă să crească

Capacitatea de producție de petrol a OPEC+ este prognozată să crească cu 1,4 milioane de barili pe zi din 2023 până în 2030. Condusă de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Irak. Potrivit AIE, cartelul și aliații săi vor vedea cum cota lor din producția mondială de petrol va scădea sub 50% începând din acest an.

Creșterea cererii de petrol pentru anul viitor este acum prognozată la 1 milion de barili pe zi. De la 1,2 milioane de barili pe zi anterior. Din cauza creșterii economice slabe, a utilizării tot mai frecvente a vehiculelor electrice și a creșterii eficienței. Cererea totală ar urma să ajungă la o medie de 103,2 milioane de barili pe zi în 2024 și la 104,2 milioane de barili pe zi în 2025.

Rapoartele de miercuri au venit în condițiile în care petrolul Brent se tranzacționează în jurul valorii de 82 de dolari pe baril. În timp ce West Texas Intermediate se situează în jurul valorii de 78 de dolari pe baril. Ambele indicii de referință au crescut cu aproximativ 3% la începutul acestei săptămâni.

Sentimentul negativist domină piața

Prețurile sunt susținute de așteptările conform cărora cererea de combustibil din timpul verii și reducerile de producție din partea OPEC+ vor duce la un deficit considerabil în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, sentimentul negativist continuă să domine piața. Perspectivele unor rate ale dobânzii mai mari pe termen lung în SUA atenuând perspectivele cererii de mărfuri.

Proiecțiile agenției rămân mult sub cele ale OPEC. Întrucât cartelul prevede o creștere a cererii globale de petrol de 2,2 milioane de barili pe zi în acest an. Și de 1,8 milioane de barili pe zi în 2025.

Oferta totală de petrol este acum așteptată să fie mai mare. A ajuns la o medie de 102,9 milioane de barili pe zi în acest an și 104,7 milioane de barili pe zi în următorul, de la așteptările anterioare de 102,7 milioane de barili pe zi și, respectiv, 104,5 milioane de barili pe zi, a precizat AIE. Țările non-OPEC+ vor conduce în continuare oferta globală, a precizat agenția, cu o producție care ar urma să crească cu 1,4 milioane de barili pe zi în 2024 și cu 1,5 milioane de barili pe zi în 2025.

Se estimează că producția OPEC+ va scădea cu 740.000 de barili pe zi în acest an. Dacă grupul își menține reducerile voluntare ale producției, și va crește cu 320.000 de barili pe zi în anul următor. Cartelul și aliații săi au convenit să prelungească reducerile voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit The Wall Street Journal.