Infofinanciar > Info > Piața IT din România este tot mai prosperă! Analizele au înregistrat creșteri de trei ori mai mari decât media
Info

Piața IT din România este tot mai prosperă! Analizele au înregistrat creșteri de trei ori mai mari decât media

Avansul tehnologiei Credit: Getty Images
Creator: da-kuk | Credit: Getty Images

Sectorul de IT din România înregistrează procente tot mai mari. Rata de creștere a zonei IT a ajuns la procente de 15 – 17% anual, de trei ori mai rapid decât media la nivel național, conform datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Grupul a anunțat în cel mai recent studiu rezultatele la nivelul industriei IT în România, că s-au înregistrat creșteri majore pe piața tehnologiei.

Piața IT din România înregistrează creșteri tot mai mari, după cum demonstrează studiul ANIS: de la un total de 4,6 miliarde de euro în 2015, a ajuns la o sumă de 9 miliarde de euro. Dezvoltarea pieței IT a avut loc încă din anul 2020, marcat de pandemie, când s-a înregistrat o creștere a valorii cu 1,1 miliarde de euro. Pentru perioada 2021-2025, ANIS a prezentat doar estimări statistice.

Statisticile ANIS

Economedia.ro a prezentat declatațiile Gabrielei Mechea, Directorul Executiv al ANIS. Aceasta a subliniat că piața IT din România poate ajunge la valori de 12 miliarde de euro în urmărtorii 2 ani.

,,Observăm o continuă creștere a pieței de software și servicii în România, impactul sectorului IT în produsul intern brut național ajungând la 7%. Există speranțe foarte mari în ceea ce privește dezvoltarea suplimentară a acestui segment, prin intermediul marilor proiecte de digitalizare care urmează să fie implementate la nivelul economiei locale. Astfel, în următorii doi ani, valoarea pieței IT din România ar urma să depășească 12 miliarde de euro”, a subliniat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Sectorul IT, creștere tot mai rapidă

Rata de creștere a sectorului IT a înregistrat procente de creștere între 15% și 17% anual, fiind de trei ori mai rapid decât media națională.

Deși per total, România nu are creșteri economice foarte mari, piața IT pare să fie din ce în ce mai prosperă. Dezvoltarea acestui domeniu a avut loc încă din 2020, când lumea a fost dominată de situațiile pandemice care au creat tot mai multe probleme pentru economiile tuturor țărilor occidentale.

Volumul pieței telecomunicațiilor a avut o creștere mai modestă, ajungând de la 4,5 miliarde de euro în 2015, la 5,1 miliarde de euro în 2020.

Și valoarea exporturilor din domeniul IT și al serviciilor asociate a urcat în mod clar, mai exact de 2,5 ori mai mult în ultimii 5 ani. Astfel, de la suma de 2,5 miliarde de euro, exporturile au ajuns la un volum de 6 miliarde de euro. Volumul exporturilor de servicii R&D (cercetare și dezvoltare) s-a triplat în aceeași perioadă, de la 200 la 600 de milioane de euro.

Exporturile din domeniul telecomunicațiilor au înregistrat o creștere de 35% în același interval de timp, iar volumul de 566 milioane de euro a ajuns la aproape un miliard de euro. Estimările statistice arată că viitoarele creșteri pot ajunge de 5% anual.

Situația la nivel de București

Companiile mari, care au peste 250 de angajați, reprezintă 47% din totalul volumului de afaceri generate de industrie (4 miliarde de euro). Companiile medii, cu 50-250 de angajați, reprezintă 20% din acest volum, iar cele mici (cu 2-49 de angajați) au o pondere de 8% din sumele înregistrate pe piață. 64% dintre companiile IT au capital străin, iar 36% românesc.

60% din volumul total al pieței IT îi revine Bucureștiului, urmat de Cluj (18%), ulterior susținut de regiunile Vest (7%), Nord-Est (6%), Centru (5%) și Sud (4%). Se observă totuși o scădere a ponderii Bucureștiului per total, Capitala având 64% din volumul pieței IT în 2015. Regiunea de Vest și-a dublat ponderea în total între 2015 și 2020. Sudul este singura regiune a țării unde sunt înregistrate scăderi din ponderea totală a volumului pieței IT.

Piața telecomunicațiilor este cel mai mult bazată pe companiile mari. Acestea dețin 84% (4,3 mld. euro) din volumul total, iar restul este deținut de companii medii, cu 4% (200 mln. euro), de companii mici, cu 10% (500 mln. euro) și de micro-întreprinderi, care au 2% din totalul pieței (aproximativ 100 milioane de euro). PiațaIT este puternic centrată în București, 93% dintre companiile prezente pe piață având pe teritoriul Capitalei.

Micro-întreprinderile IT din România

În prezent, piața IT numără mai mult de 21.000 de firme, având o creștere cu 60%. Dezvoltarea cea mai accentuată a avut loc în zona micro-întreprinderilor, unde a fost remarcată o creștere cu 78% a numărului firmelor în ultimii 5 ani.

În sectorul telecomunicațiilor se regăsesc nu mai puțin de 1.965 de firme, înregistrând o scădere cu 15% față de numărul companiilor active în 2015. Numărul companiilor mari a rămas stabil, spre deosebire de cel al companiilor mici și mijlocii, care înregistrează un declin.

Cât primește un angajat din sectorul IT pe an?

Sectorul de IT și servicii asociate însumează aproare 150.000 iar majoritatea (47%) sunt angajați ai companiilor de dimensiuni mari de pe piața locală. 27% dintre lucrători activează în companii medii și alți 21% în companii de dimensiuni mici. În micro-întreprinderi lucrează doar 6.525 de angajați. Creșterea numărului de angajați este constantă, de aproximativ 8.000-9.000 pe an.

Sectorul telecomunicațiilor este mai mic, având aproximativ 40.000 de angajați, iar în acest segment s-a remarcat o scădere. În ultimii 5 ani, numărul celor care lucrează în această industrie a fost în minus cu 10%.

În ceea ce privește angajații din segmentul de IT și servicii, fiecare primește aproximativ 60.000 de euro pe an, iar estimările arată că se vor înregistra creșteri tot mai mari. Productivitatea în sectorul telecom este chiar mai mare, ajungând la 100.000 de euro pe an, dar nu este clar dacă va înregistra creșteri.

Diferența de gen rămâne în continuare o problemă în piața IT&C din România. Doar 26% din totalul angajaților în această industrie sunt femei (53.000). În privința vârstelor, 47% (95.000) dintre angajați au între 16 și 34 de ani, iar în intervalul cuprins între 35 și 75 de ani se află 53% dintre aceștia (108.000).

Industria soft

Conform sursei citate anterior, în topul domeniilor privind cifrele care operează sub cod CAEN: 6201 – Activitățile de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) se regăsește pe locul 15, cu 26,2 Miliarde lei (6 Miliarde euro), conform datelor din 2021, centralizate de platforma Topfirme.ro.

Firmele cu CAEN: 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client) au în total 88.530 angajați în România, pe locul 5 în topul domeniilor cu cei mai mulți angajați.