Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă cu piața gazelor? Creștere de 40%
Lumea la zi

Ce se întâmplă cu piața gazelor? Creștere de 40%

Gaze naturale lichefiate SUA sursa foto Observator
Credit imagine: Observator

Miercuri, s-a înregistrat o creștere de 40 puncte procentuale pe piața gazelor naturale. Această volatilitate extremă din Europa, egalată doar de saltul din luna martie a anului trecut, atunci când izbucnise războiul ruso-ucrainean.

În prezent, cauza este o grevă a sindicatelor din Australia din domeniul energiei. Specialiștii se tem de faptul că va dura mult timp până ca revendicările sindicatelor să fie satisfăcute, motiv pentru care aceste creșteri masive ale contractelor futures ar continua în mod automat.

Cum se arată situația pe termen mediu și lung?

În momentul de față, sindicaliștii australieni nu au dat o dată precisă pentru sistarea completă a activității. Pare însă că intenția lor este de a protesta pe o perioadă îndelungată, iar manifestațiile muncitorești ar putea începe într-o săptămână. Analiștii economici de la Citigroup sunt cu atât mai îngrijorați cu cât datele lor arată faptul că valorile contractelor s-ar putea dubla la nivelul spațiului european. Gazele naturale lichefiate de sorginte australiană sunt la mare căutare în Europa, în special ca alternativă la gazele rusești, care nu mai sunt comercializate pe continentul european decât pe arii foarte restrânse, date fiind sancțiunile impuse Moscovei anul trecut.

Iar situația este și mai sumbră, dat fiind că valoarea contractelor futures a ajuns să depășească 40 de euro, ceea ce este rar pentru perioada verii din emisfera nordică. La începutul zilei de miercuri, 9 august, prețul contractelor futures a crescut cu 28%, ajungând la scumpiri de 40% în cursul zilei respective.

Alte urmări sunt cele asociate cu cumpărătorii asiatici. În încercarea de a înlocui piața australiană, înghețată temporar, jucătorii asiatici „probabil că vor mări prețurile licitând pentru importurile de GNL”, se arată într-o analiză făcută de Nick Campbell, din partea firmei Inspired, consultant în acest domeniu.

De asemenea, Campbell a subliniat tendința gazelor naturale lichefiate de a deveni principala alternativă pentru europeni, dat fiind climatul energetic instabil cauzat de conflictele dintre Rusia.

„GNL a devenit o aprovizionare de bază în mixul european de gaze, prin urmare, orice semn că acest flux este în pericol duce la susținerea prețului”, a mai spus acesta.

Punctul luminos de pe firmament

Chiar dacă această competitivitate exacerbată a investitorilor, motivată și de faptul că există instabilități pe piața mondială a gazelor naturale lichefiate, duce la o volatilitate extremă în lunile de vară – în iunie și, se pare, și acum, în august – prognosticul este unul bun pentru lunile de iarnă, atunci când de regulă prețurile ating pragul superior.

Se preconizează chiar și căderi de 50% pentru contractele futures în această perioadă, subliniază Digi24.