Infofinanciar > Lumea la zi > Petrolul rusesc trece de plafonul de preț al G7. SUA dorește o aplicare mai blândă a legii
Lumea la zi

Petrolul rusesc trece de plafonul de preț al G7. SUA dorește o aplicare mai blândă a legii

Aproximativ două treimi din producția de energie termică este produsă din petrol și gaze; sursă foto: dreamstime.com
sursă foto: dreamstime.com

Administrația Biden este pregătită să intensifice contactele cu casele de comerț occidentale, asiguratorii și proprietarii de petroliere pentru a le reaminti să respecte plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc, deoarece țițeiul se tranzacționează peste acest nivel, au declarat surse și experți.

Abordarea reflectă dorința Washingtonului de a încuraja cumpărătorii să adere la plafonul de 60 de dolari pe baril impus în decembrie anul trecut la exporturile maritime de țiței rusesc de către G7, Uniunea Europeană și Australia, ca represalii la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Limitarea petrolului rusesc

Se așteaptă ca administrația să folosească tactici „blânde”, în loc să amenințe pe scară largă cu aplicarea dură a legii asupra potențialilor contravenienți, deoarece acest lucru ar putea bulversa piețele de energie, au spus ei. „Înclinația inițială din partea Trezoreriei este de a fi blândă, de a nu ataca ca un ciocan petroliștii și proprietarii de petroliere, de a aplica, dar de a aplica în liniște, cu scrisori, apeluri telefonice”, a declarat o sursă familiarizată cu gândirea administrației în această privință. Oficialii americani vor intensifica probabil comunicările cu casele de comerț, proprietarii de petroliere, asiguratorii și alții, reamintindu-le că, dacă sunt folosite servicii maritime occidentale, trebuie păstrate atestări care să arate că petrolul rusesc a fost cumpărat sub 60 de dolari, a declarat sursa. O sursă din administrația Biden a declarat că astfel de conversații cu furnizorii de servicii cu privire la cerințele lor au fost constante în timpul punerii în aplicare a plafoanelor.

„Am avut deja acest tip de discuții și vor continua”, a declarat sursa. Plafonul de preț interzice companiilor occidentale să furnizeze servicii precum transportul, asigurarea și finanțarea pentru petrolul vândut, care se află peste limitare. Potrivit datelor Reuters, țițeiul rusesc Urals se tranzacționează la sau peste plafon de aproape două săptămâni. Trezoreria folosește o medie lunară a prețurilor pentru a calcula prețul Urals, ceea ce înseamnă că ar putea trece ceva timp până când prețul petrolului rusesc poate fi considerat peste plafon. Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei (OFAC) afirmă că persoanele fizice sau juridice care se sustrag, evită sau încalcă plafonul ar putea face obiectul unor acțiuni de aplicare civilă sau penală, inclusiv amenzi, și că va colabora cu alte țări pentru a face schimb de informații privind evaziunea. „Suntem foarte hotărâți să ne asigurăm că evaziunile nu distorsionează piața”, a declarat un înalt oficial al Trezoreriei SUA.

Problemă politică

Cu toate acestea, administrația va acționa încet, precaută să nu creeze valuri pe o piață care ar putea duce la creșterea prețurilor globale ale petrolului. Administrația se află într-o „încurcătură politică”, deoarece nu vrea să fie prea dură cu amenințările de aplicare a legii și să riște să crească prețurile petrolului la nivel mondial prin interferența cu circulația petrolului, a declarat sursa care are cunoștință de gândirea administrației. „Îi vor speria pe furnizorii de servicii care facilitează exporturile, cu siguranță nu vor să facă asta”. Prețurile ridicate ale energiei pentru consumatori reprezintă un risc politic pentru președintele Joe Biden, care dorește să fie reales în 2024.

Plafonarea a avut întotdeauna două obiective: reducerea veniturilor Rusiei din exporturile de petrol și asigurarea faptului că petrolul continuă să curgă pe piețele globale. Administrația insistă că plafonul este eficient. Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a vorbit recent cu țările cu flote mari de transport maritim și comerț maritim, în timp ce Elizabeth Rosenberg, secretarul adjunct al Trezoreriei pentru finanțarea terorismului și infracțiuni financiare, a sunat furnizorii de asigurări de protecție și despăgubire, cunoscute sub numele de cluburi P&I, pentru a le reaminti jucătorilor cerințele legate de achizițiile de petrol rusesc, a declarat sursa din administrație, conform Reuters .