Infofinanciar > Info > Petrolul, la prețuri din ce în ce mai mici! O scădere de peste 5%
Info

Petrolul, la prețuri din ce în ce mai mici! O scădere de peste 5%

Petrol
Sursă foto: The Progressive

Petrolul a avut marte în ziua de marți de o scădere de preț semnificativă. S-a înregistrat astfel o scădere de peste 5% a costului petrolului la nivel mondial, pe baza problemelor provocate în SUA în ceea ce privește domeniul bancar, dar și după actuala traiectoria economiei mondiale.

Prețul barilului de West Texas Intermediate (WTI), un element de referință pentru estimarea costului petrolului, a scăzut cu valoarea de 5,28% și a închis marți seara, 2 mai, la suma de 71,66 dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din ultima lună, scrie AP, citat de HotNews.

Scăderea prețului continuă

Această scădere de marți continuă șirul de valori din ce în ce mai mici al petrolului. Luni, 1 mai, de exemplu, prețul scăzuse cu mai mullt de un dolar pe baril. La acea dată, la acest fenomen contribuise anumite date economice destul de slabe provenite din China, dar și după așteptările apărute în spațiul public în ceea ce privește o nouă majorare a dobânzii cheie în SUA.

În plus, cotaţia ţiţeiului Brent a înregistrat o scădere de preț cu până la 1,27 dolari, estimat la 1,6%, până la valoarea de 79,06 dolari pe baril. Iar preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu prețul de 1,39 dolari, adică cu 1,8%, iar acum a ajuns să coste 75,39 dolari pe baril.

Prețul petrolului în Europe

Gigantul energetic britanic BP a afișat marți un profit trimestrial considerabil, chiar dacă prețurile la petrol și gaze naturale, care au urcat vertiginos după războiul din Ucraina de anul trecut, s-au mai domolit. BP, cu sediul la Londra, a declarat că a obținut un profit de 5 miliarde de dolari din costurile de înlocuire subiacente în primele trei luni ale anului, în creștere de la 4,8 miliarde de dolari în trimestrul precedent. Cifra exclude elementele excepționale și fluctuațiile în valoarea stocurilor.

Compania a precizat că raportul privind profitul „reflectă un rezultat excepțional de comercializare și de tranzacționare a gazelor” și un „rezultat foarte bun de după tranzacționare a petrolului”.

„Acesta a fost un trimestru de performanțe puternice și de realizări strategice”, a declarat directorul general Bernard Looney, într-o declarație.

Prețul scade, prifitul crește

Companiile petroliere din întreaga lume au raportat profituri excepționale în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a dus la creșterea prețurilor la energie și a redus unele dintre livrările Moscovei către lume. Profiturile mari și salariile care rezultă pentru șefii companiilor energetice au stimulat cererile ca acestea să facă mai mult pentru a proteja consumatorii presați de facturile energetice în creștere care au dus inflația la o creștere fulminantă.

Ultimele cifre privind profitul au fost mai mici decât cele 6,2 miliarde de dolari pe care BP le-a afișat în primul trimestru din 2022, dar au depășit așteptările analiștilor, chiar și în condițiile în care prețurile la petrol și gaze au scăzut de la creșterea bruscă din prima jumătate a anului trecut, scrie AP News.