Infofinanciar > Info > Peste 16.600 de lei salariu la stat! Cine poate beneficia de acest venit majorat
Info

Peste 16.600 de lei salariu la stat! Cine poate beneficia de acest venit majorat

Salariu Sursa foto Evenimentul Zilei
sursă foto: evz.ro

Se pare că Primăris Sibiului a furat startul în ceea ce privește majorarea veniturilor bugetarilor. Edilul orașului, Astrid Fodor, a pornit un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor din administrația locală. Procentul aruncat în joc este de 15%.

În acest caz, dacă acest proiect va ajunge să fie aprobat către consilierii locali, cel mai mare venit lunar din primărie va depăși suma de 16.600 de lei. Până acolo, este nevoie ca cei 23 de consilieri din Primăria Sibiului să aprobe proiectul în cadrul unei şedinţe anunțată pentru săptămâna viitoare. Astfel, chiar de la 1 decembrie, cei aproximativ 1.400 de angajaţi ai instituției, dar şi din serviciile subordonate, au acum șansa de a se bucura de un buget mai mare pentru aceste sărbători de iarnă.

Cu toate acestea, avem parte și de excepţii, căci se exclud de la această regulă secretarul şi administratorul public. Asta pentru că, pentru cei doi este propusă o creştere mai mică, de doar opt procente, în sensul de a nu depăşi indemnizaţia viceprimarilor Sibiului (indemnizaţia lor şi a primarului este stabilită prin lege şi nu prin hotărâre a Consiliului local, la fel ca şi cea a consilierilor locali).

Cine are peste 16 mii de lei de pe lună?

După această posibilă majorare, de cei 16.640 de lei pe lună ar urma să se bucure secretarul Primăriei din Sibiu, un venit alocat aferent gradaţiei II. După acesta un director cu aceeaşi gradaţie ar urma să primească suma 13.476 de lei, lunar, salariu de bază.

Acest procent de 15% privind majorarea veniturilor este adus în discuție după ce rata anuală a inflaţiei înregistrată în luna octombrie 2022, raportat la octombrie 2021 este de 15,32%. Această creștere ar însemna un plus bugetar de până la 14,4 milioane de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, se va ajunge astfel la un fond anual de salarii în Primăria Sibiu de peste 23,6 de milioane de euro (118,33 de milioane de lei), scrie stirileprotv.ro.

Când vor crește și alte salarii bugetare?

Angajații instituțiilor de stat vor putea beneficia de majorări salariale privind venitul de bază cu peste 50% în sporuri. Unii dintre acești salariați vor putea ajunge chiar la un venit dublu.

O ordonanță de urgență care ar majora salariile bugetarilor implicați în implementarea fondurilor europene, rambursabile ori nerambursabile, cu peste 50% a fost adoptată recent de Guvern. Cei care mai beneficiază de aceste creșteri bugetare sunt și persoanele implicate în implementarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Va fi luat în considerare numărul de ore lucrate, și nu cel al proiectelor în care sunt implicați aceștia.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că nu este vorba de sporuri în plus, ci de o „uniformizare a acestor prevederi”. Scopul ar fi de a scăpa de elementele de diferență de la un minister la altul, care în consecință ar da posibilitatea unor dublări de salariu pentru persoanele care sunt implicate în programele de fonduri europene și a celor care lucrează pentru PNRR.