Infofinanciar > Lumea la zi > Performanță economică remarcabilă. România conduce în creșterea regională în 2023
Lumea la zi

Performanță economică remarcabilă. România conduce în creșterea regională în 2023

Ionut-Dumitru
Sursa foto: zf.ro

Potrivit datelor recent publicate de Eurostat, România a consemnat cea mai impresionantă expansiune economică în regiunea sa în al doilea trimestru al anului 2023, în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Conform ajustărilor realizate de Eurostat pentru a asigura relevanța comparativă între statele membre, economia României a înregistrat o creștere de 2,7% în acest interval, marcând un avans semnificativ. Acest progres este notabil în contextul în care economia Bulgariei, aflată pe locul următor, a crescut cu 1,8%.

România s-a situat pe locul al doilea anul trecut cu privire la creșterea economiei

Deși analiștii financiari au anticipat o încetinire a economiei României în 2023, în comparație cu avansul de 4,7% înregistrat în 2022, datele actuale reflectă o imagine diferită. Cu toate că se aștepta ca economia să se răcească în al doilea trimestru din 2023, acest rezultat nu este deloc nefavorabil, după cum subliniază Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.

În context regional și chiar în cadrul Uniunii Europene în ansamblu, doar economia Irlandei a înregistrat o creștere mai semnificativă, înregistrând un avans de 2,8%. Aceste cifre evidențiază evoluția favorabilă a economiei României într-un context regional și european mai larg, subliniind capacitățile sale de reziliență în fața provocărilor și tendințelor economice actuale.

În anul 2022,  România a înregistrat cea mai puternică accelerare a prețurilor de consum în comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Inflația anuală a ajuns la un ritm de 4,1% în luna iulie a acestui an, în contrast cu media europeană de 1,4%, conform datelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al UE. Ungaria s-a situat pe locul I în ceea ce privește creșterea economică în T2/2019, în timp ce România s-a clasat pe locul II în 2022.

Cum s-a manifestat inflația în UE în anii interiori

Prețurile de consum din Ungaria au accelerat la un ritm anual de 3,3%, iar inflația anuală din Letonia a atins 3% în iulie 2019, ocupând astfel locul trei în UE ca cel mai înalt nivel al inflației. Pe partea opusă a spectrului, Portugalia a înregistrat o inflație anuală negativă de -0,7% în iulie 2022 . În Cipru, prețurile de consum au crescut cu doar 0,1% pe an, iar în Italia, creșterea prețurilor a fost de 0,3% în iulie 2019 comparativ cu aceeași lună din anul anterior.

Economiștii consideră că un nivel de inflație de 2% este sănătos pentru economie. În timp ce în Europa se depun eforturi pentru a stimula inflația, în România se caută modalități de a o tempera. Avansul inflației de 4,1% în România în ultimul an a fost în mare parte influențat de majorarea prețurilor alimentelor, care au înregistrat o creștere de 5,15% în iulie 2019 față de iulie 2018. Prețurile la produsele nealimentare au crescut cu un ritm anual de 3,4%, în timp ce tarifele pentru servicii au înregistrat o creștere anuală de 4,11% în iulie, conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, conform zf.ro.