Infofinanciar > Info > Pentru unii pensionari se va face o dublă recalculare. Șeful Casei de Pensii face anunțul
Info

Pentru unii pensionari se va face o dublă recalculare. Șeful Casei de Pensii face anunțul

daniel-baciu-pensii-antena3.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Există o categorie de pensionari care vor beneficia de o dublă recalculare a pensiilor. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că dosarele care cuprind și adeverințele care atestă existența sporurilor vor avea parte de a doua recalculare începând cu 1 septembrie 2024.

Mai mult decât atât, de la anul, pensionarii respectivi vor avea parte de noi majorări.

Declarațiile șefului CNPP

Daniel Baciu a vorbit despre categoria de seniori care vor avea parte de această dublă recalculare.

„In principal este vorba despre acordul global ca principala forma de remunerare înainte de Revoluție. Dar vorbim și de celelalte sporuri care nu aveau un caracter permanent, deci nu erau luate luna de luna, se dădeau sporadic. Gen al 13-lea salariu, pe care-l luam o singură data la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor.

Orele suplimentare, prime, premii, care nu aveau caracter ritmic, luna de luna și se luau o dată, de 2 ori pe an. Până in momentul de față nu sunt luate in calcul la pensie, dar noi am considerat dacă asupra lor, e foarte important, dacă angajatorul a evidențiat și a datorat CAS către Buget, respecta principiul contributivității și atunci ele trebuie să fie luate in calcul”, a transmis șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Această recalculare se va face în termen de șase luni pentru pensionarii care au avut parte de asemenea sporuri.

Taloanele de pensie vor fi digitale

Încă o veste bună este faptul că digitalizarea se dezvoltă constant. Astfel, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să meargă la casele teritoriale de pensii. Ei vor putea depune, direct, dosarul în spațiul virtual. Talonul de pensie va fi și el în format digital. Este un sistem asemănător celui care funcționează la ANAF.

„Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei”, a spus Daniel Baciu, potrivit Realitatea.NET