Infofinanciar > Info > Talonul de pensie va ajunge curând. Seniorii pot afla cuantumul venitului recalculat și punctajul obținut
Info

Talonul de pensie va ajunge curând. Seniorii pot afla cuantumul venitului recalculat și punctajul obținut

pensii (sursă foto: vesteazilei.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

În curând, milioane de pensionari vor știi dacă beneficiază de majorări la pensie sau nu.

Pe 1 septembrie, 3 milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie. În prezent, se știe faptul că modelul noilor decizii de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial, dar și că a ajuns la Casele de pensii.

Acest nou model aduce îmbunătățiri. În document, pensionarii vor vedea ce punctaj au obținut, numărul de puncte stabilite, suma pensiei și modul cum au obținut acea sumă.

Talonul de pensie sub format electronic

De asemenea, sunt schimbări și la sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice. Noua aplicație „e-Talon” va emite lunar cuponul de pensie în format electronic, în mod automat, pentru pensionari.

În această aplicației, vârstnicii pot să depună și documentele necesare pentru soluționare. Este vorba despre cereri pentru acordarea unui bilet de tratament, cereri pentru ajutorul de deces sau chiar dosarul de pensionare.

Adio dosar cu șină

Șeful casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a clarificat ce reprezintă acest nou sistem informatic. El a transmis că seniorii vor putea depune dosarul direct în aplicație, fără a se deplasa la Casele de Pensii.

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim.

Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei”, a spus Daniel Baciu.

Utilizatorii vor avea un spațiu privat

Pentru acest proiect a fost aprobată finanțarea de către Guvern. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Muncii.

”Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat.

Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea de socializare, potrivit Antena3 CNN.