Infofinanciar > Info > Pentru ce industrii cresc salariile de luna aceasta
Info

Pentru ce industrii cresc salariile de luna aceasta

salarii (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto arhiva companiei
Salariul minim pentru constructori si agricultori creste din noiembrie 2023, asa cum s-a decis la Consiliul National Tripartit, la care a participat si Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, consiliul – din care fac parte si confederatiile sindicale si patronatele, a avizat cresterea salariului minim in constructii si in agricultura la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.Amintim ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net. Se aplica in mare parte angajatilor din urmatoarele domenii: comert, transport, dar si pentru angajatii IMM-urilor.

Salariul minim brut din construcții crește la 4.582 de lei, iar angajații din agricultură și cei din industria alimentară vor fi plătiți pentru luna noiembrie cu un salariu brut de 3.436 lei.

Acum salariul minim brut în construcții este 4.000 lei. Dar angajatul nu achită contribuții pentru sănătate și astfel rămâne cu 3.150 lei. Sindicaliștii se temeau că, odată ce venitul brut va fi majorat la 4.500 de lei și se elimină facilitatea pentru contribuțiile la sănătate, salariul net ar fi putut scădea cu 56 lei, potrivit TVR.