Infofinanciar > Info > Pensionarii rămân fără tichete sociale! Efectele recalculării pensiilor
Info

Pensionarii rămân fără tichete sociale! Efectele recalculării pensiilor

Vouchere pentru alimente în valoare de 250 de lei
sursa foto: arhiva companiei

Mai mulți români vor pierde 500 de lei de pe cardurile de vouchere sociale. Acest lucru se întâmplă după recalcularea pensiilor. Pensionarii vor fi afectați după marea recalculare din septembrie. Noua lege a pensiilor inițiată de Ministerul Muncii va crește veniturile lunare. Acest lucru va duce însă la pierderea altor ajutoare sociale.  Persoanele cu venituri reduse vor pierde bani pentru voucherele sociale.

Mai exact, pensionarii care au acum o pensie mai mică sau egală cu 2.000 de lei poate primi tichete sociale, dar, după recalcularea din septembrie pensiile vor crește. Astfel, pensionarii care beneficiază acum de vouchere sociale nu se vor mai încadra pe viitor pentru acest ajutor întrucât pensiile se vor majora.

Programul social „Sprijin pentru România” continuă în 2024. Însă banii ar putea fi livrați diferit. În prezent, românii cu venituri reduse primesc șase tranșe de 250 de lei pe cardurile sociale. Acești bani sunt folosiți pentru alimente.

Până acum, cardurile „Sprijin pentru România” au fost încărcate în februarie, aprilie și iunie. Urmează alte trei tranșe în august, octombrie și decembrie.

Guvernul oferă tichete sociale sub formă electronică pentru alimente și mese calde. Fiecare voucher are o valoare nominală de 250 de lei. Ele sunt oferite la fiecare două luni mai multor categorii de persoane, potrivit DailyBusiness.

Cine beneficiază de tichete sociale

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Pensii mai mari din septembrie

Seniorii vor primi în câteva săptămâni decizile, cu sumele aferente pensiilor după recalculare.

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit Digi24.