Infofinanciar > Info > Se mai anunță o recalculrare! Ce pensii vor fi afectate
Info

Se mai anunță o recalculrare! Ce pensii vor fi afectate

pensii speciale (sursă foto: stitileprotv.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Ministra Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a venit recent cu noi informații despre pensiile românilor. Mai precis, aceasta a vorbit despre o nouă recalculare a veniturilor seniorilor din țară.

Potrivit celor declarate de către ministrul Muncii, acest proces de recalculare va începe după data de 1 septembrie 2024. Este vorba, în acest sens, despre acei pensionari care au beneficiat pe vremea când erau în câmpul muncii de sporuri și venituri nepermanente. „Important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont”, transmite Simona Bucura Oprescu în cadrul unei intervenții televizate.

„Motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care, pentru sporurile nepermanente, pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță”, continuă oficialul de la Muncă.

Recalcularea mică

Simona Bucura Oprescu spune că vrea ca de această dată să mulțumească toți pensionarii de pe urma numeroaselor plângeri aduse la procesul de recalculare: „Asta a creat o mare frustrare pensionarilor”, spune ministra. „Este vorba despre sporurile nepermanente obținute, avute și înainte de 2001 și după 2001. Diferența este că după 2001 pensionarii nu mai trebuie să aducă documente, sporurile dumnealor vor fi valorificate dacă pentru acestea s-au datorat contribuții de asigurări sociale în baza declarației 112 pe care angajatorii o depun la ANAF”.

Iar pentru acest proces de recalculare de după 1  septembrie, Simona Bucura Oprescu spune că seniorii nu vor trebui să depună acte suplimentare. „Deci, depunându-se declarația 112, cu baza de date de la Casa Națională de Pensii Publice, cu baza de date de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, fiind interoperabile, diferența este că după 2001 nu mai este o bătaie de cap pentru pensionari și nu trebuie să ne mai aducă documente, fiindcă avem datele dumnealor care vor fi valorificate datorită acelor declarații 112”.

„Dar toate sporurile nepermanente și înainte de 2001 și după 2001, acordul global, al 13-lea salariu și așa mai departe, premii, prime, toate acestea pe noua lege sunt recunoscute. Avem marea recalculare care vizează recalcularea tuturor pensiilor după noua formulă. Și apoi se ia în considerare mica recalculare, în care se iau în calcul aceste sporuri”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Daniel Baciu intervine

Și șeful CNPP, Daniel Baciu, a intervenit în acest subiect prin anumite declarații publice. Astfel, potrivit declarațiilor acestuia, pensionarii trebuie să depună adeverințele ce dovedesc aceste venituri. Iar data limită este 1 septembrie. După depunerea documentelor, va avea loc „mica recalculare”, spune Daniel Baciu.

„Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei. Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, respectând, de fapt, principiul contributivității, ele trebuie să fie luate în calcul”, transmite șeful de la CNPP.

Un proces ce va ține șase luni

Mai apoi, spune că pentru a realiza întreg acest proces, oficialii vor avea la dispoziție o perioadă de șase luni: „Noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare”, declară Daniel Baciu. „Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit, atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat de către angajator acel CAS”, a explicat Daniel Baciu în cadrul unei emisiuni TV.

„Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe. Vreau să fac aici o mențiune, numai pentru acești pensionari care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a mai spus șeful CNPP, citat de antena3.ro.