Infofinanciar > Info > Unii pensionari ies pe minus în septembrie. Ce contribuții nu sunt incluse la recalculare
Info

Unii pensionari ies pe minus în septembrie. Ce contribuții nu sunt incluse la recalculare

Sursă foto: playtech.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Nici nu a fost complet aplicată, că Legea pensiilor dă deja rateuri. Unii pensionari ar putea să piardă sute de lei pentru că anumite contribuții nu au fost prinse la recalculare.

Anunțată cu surle și trâmbițe ca un act de readucere a echilibrului, Legea pensiilor are deja mai multe hibe. Deși se lucrează la ea de mai bine de un an, unii pensionari riscă să piardă sute de lei la recalculare.

Motivul, despre care autoritățile nu au dat detalii, este reprezentat de faptul că anumite sporuri cu caracter permanent nu au fost prinse în formula de calcul. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în timpul mandatului căruia s-a început lucru la Legea pensiilor, a confirmat informațiile.

Potrivit acestuia, cei mai expuși sunt pensionarii care nu mai pot dovedi că au avut sporuri cu caracter nepermanent sau prime. Este cazul sporurilor acordate pentru performanță în muncă și pentru ore suplimentare. Acestea nu au fost luate în calcul în mod automat la recalculare și, prin urmare, nu vor fi aplicate la majorarea pensiei.

Ce se poate face

Dacă nu vor să piardă banii care li se cuvin în mod legal, pensionarii trebuie să aducă ei singuri actele doveditoare. Și, cum foarte mulți dintre aceștia nu au astfel de documente, vor trebui să se deplaseze la fostele locuri de muncă. Situația este dificilă deoarce unele firme sau fabrici nu mai există astăzi. Pe de altă parte, multe dintre ele nu au plătit și contribuțiile la stat pentru primele și sporurile acrodate.

Pensionarii care mai au acces la aceste date trebuie să meargă din proprie inițiativă să depună la Casele de Pensii teritoriale actele doveditoare.

„Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent. Sunt cele care nu făceau parte din Anexa 15, din legea 263. Nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul. Dar acele adeverințe sunt depuse acolo. Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global. Doar cei care nu au depus la dosar documentul de acord global și au documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună.“, a încercat să clarifice lucrurile Marius Budăi.

Situația nu este simplă pentru pensionari

Potrivit fostului minstru al Muncii abia într-o etapă ulterioară se vor lua în calcul sporurile cu caracter nepermanent.

„Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt. După aceea vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent. Unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul.“, a declarat Marius Budăi, pentru antena3.

Teoretic, pensionarii care și-au desfășurat activitatea în acord global, pot chema în instanță Casa de Pensii de care aparțin. Asta dacă instituția nu a luat in considerare adeverința aferentă. Practic, acest lucru este însă puțin probabil să se întâmple, având în vedere veniturile limitate ale pensionarilor români.