Infofinanciar > Info > Pensiile vor întârzia în luna ianuarie! Când își vor primi românii banii
Info

Pensiile vor întârzia în luna ianuarie! Când își vor primi românii banii

sursa foto: playtech.ro
sursa foto: playtech.ro

Compania națională Poșta Română a anunțat vineri că în ianuarie distribuirea pensiilor și a drepturilor sociale se va decala cu câteva zile, ca urmare a perioadei sărbătorilor de iarnă.

Astfel, pensiile urmează să fie livrate în perioada 6 – 17 ianuarie 2023, față de intervalul obișnuit de distribuire a pensiilor de 1 – 15 ale fiecărei luni. Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul: la domiciliu – în perioada 6 – 17 ianuarie 2023; la ghișeele subunităților poștale – până pe data de 19 ianuarie 2023.

De ce întârzie pensiile

Amenajarea vine din cauza faptului că în perioada sărbătorilor de iarnă, conform prevederilor Codului Muncii, atât salariații Casei Naționale de Pensii Publice, cât și cei ai Poștei Române, beneficiază de zile libere.

Directorul Poștei Române a explicat cel mai bine situația. Valentin Ștefan, pe numele său, întenționează să supună angajaților Poștei Române munca la capacitate maximă pentru a finaliza distribuirea pensiilor într-un interval comasat de doar opt zile lucrătoare, în comparație cu intervalul obișnuit de distribuire a pensiilor, conform contractului, care este 1 – 15 ale fiecărei luni. Aceasta este o situație specială care apare în fiecare an, având în vedere perioada în care angajații din toate domeniile de activitate au dreptul la zile libere pentru a petrece timp cu familia lor.

Acesta compară situația cu cea din anii trecuți:

„Ca și anul trecut, salariații Poştei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a finaliza distribuirea pensiilor într-un interval comasat de doar opt zile lucrătoare, față de intervalul obișnuit de distribuire a pensiilor, conform contractului, 1 – 15 ale fiecărei luni. Este o situație specială pe care o întâmpinăm la fiecare început de an, având în vedere această perioadă în care angajații din toate domeniile de activitate au dreptul la zile libere pentru a le petrece alături de familie”.

Poșta Română nu a întârziat în celelalte luni ale anului

Directorul menționează că în celelalte luni ale anului, Poșta Română nu și-a încălcat angajamentul asumat conform convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii și subliniază că anul trecut, Poșta Română a depus toate eforturile pentru a distribui banii pensionarilor într-un timp cât mai scurt și a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat inițial, distribuirea drepturilor bănești.

„Menționăm că, în celelalte luni ale anului, Poşta Română nu şi-a încălcat angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Națională de Pensii și subliniem că, anul trecut, Poșta Română a depus toate eforturile pentru a distribui banii pensionarilor într-un timp cât mai scurt și a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat inițial, distribuirea drepturilor bănești”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române, citat de Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.