Infofinanciar > Info > Pensiile vor crește cu 10%! Cine sunt cei 600.000 de români norocoși
Info

Pensiile vor crește cu 10%! Cine sunt cei 600.000 de români norocoși

playtech.ro; venituri mai mari pentru cei care au investit in pilonul III de pensii
FOTO:playtech.ro

Pilonul III de pensii reprezintă, pentru tot mai mulți români, o alternativă din ce în ce mai atractivă, în pofida inflației uriașe. La finalul lunii ianuarie, fondurile de pensii facultative au fost de 3,77 miliarde de lei, mai mult cu aproape 10% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Într-un procent de 94% ”cele mai multe investiții au fost efectuate local, majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se arată în raportul respectiv. În cadrul activelor, titlurile de stat au deținut cea mai mare pondere adică 63,51% ceea ce înseamnă o valoare de aproape 2,4 miliarde de lei.

Tot mai mulți români investesc în Pilonul III de pensii

Pe locul doi în preferințele românilor care au investit în Pilonul III de pensii s-au aflat acțiunile cu o investiție totală de 905.404 milioane de lei adică 24.05%.

Lista de investiții este completată de obligațiunile corporative cu 153, 873 milioane de lei, respectiv 4,09% din totalul activelor. Datele oferite de ASF indică faptul că fondurile de pensii facultative au fost preferate de 630.623 de participanți în ianuarie. Românii care se hotărăsc să investească în  Pilonul III au la dispoziție următoarele următoarele fonduri de pensii: Aegon, Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, Nn Optim, Pensia mea și Raiffeisen Acumulare.

”Marea majoritate a administratorilor de Pilon 3 au o aplicație online care este accesată printr-un cont cu parola. Puteți afla tot istoricul contribuțiilor pe care le-ați avut”, a explicat radu Crăciun, președinte APAPR, pentru romaniatv.net.

Cele 7 fonduri private de pensii cumulează peste 20 de miliarde de euro

Consultarea capitalului acumulat se face cu ajutorul aplicațiilor. De asemenea, administratorul fondului are obligația de a trimite anual tuturor investitorilor o scrisoare care să conțină toate informațiile.

În privința fondurilor de pensii private obligatorii cunoscute sub denumirea de Pilonul II de pensii, putem afirma că acestea au debutat cu dreptul în anul 2023, acestea au înregistrat o creștere semnificativă a acțiunilor listate la Bursa de Valori București la care se adaugă și evoluția pozitivă a titlurilor de stat, datorată speculațiilor potrivit căroa rata inflației va scădea în acest an.

În doar 30 de zile, până la data de 3 februarie, Pilonul II a avut un randament mediu de 3,6%, deși în urmă cu un an acesta a înregistrat o scădere de 3,75%. Cele 7 fonduri de pensii private aferente Pilonului II au generat 100,8 miliarde de lei,  un record istoric, cu 4,6% mai mult față de finalul anului 2022. Astfel, Pilonul II administrează peste 20 de miliarde de euro de care beneficiază 8 milioane de români, potrivit romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.