Infofinanciar > Info > Procurorii sunt îngrijorați de modificările la pensiile de serviciu. Schimbările atacă statutul magistraților
Info

Procurorii sunt îngrijorați de modificările la pensiile de serviciu. Schimbările atacă statutul magistraților

Magistrai Sursa foto Monitorul Cluj
Sursa foto: Monitorul Cluj

Eventualele modificări legislative referitoare la codițiile de pensionare a magistraților pune pe gânduri ficialii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acest schimbări vizează atât vârsta,, cât și cuantumul pensiei de serviciu.

Magistrații au spus că aceste modificări legislative ar putea vulnerabiliza statutul lor, care a fost susținut de practica Curții Constituționale a României.

„În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României. În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, potrivit secției magistraților a Consiliului Superior al Magistraturii.

Magistrații îngrijorați de aceste modificări

Aceștia își exprimă „profunda îngrijorare” față de aceste informații apărute în mediul public.

„Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”, au transmis magistrații, conform mediafax.ro

Aceste reacții au apărut în urma prezentării la Parlament de către Marius Budi, ministrul Muncii, noile soluții ale Băncii Mondiale pentru îndeplinirea Jalonului 215 din Planul Național de Redresare și Reziliere în ceea ce privește pensiile.

Budăi a făcut anunțul 

„Am primit, așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială, un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ astfel încât să putem respecta jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului-ministru”, a declarat Budăi.

Pensiile de serviciu care ar fi vizate de aceste modificări sunt:

– Membri al Corpului diplomatic și consular (Legea nr. 216/2015)

– Funcționari publici parlamentari (Legea nr. 215/2015)

– Personal aeronautic civil (Legea nr. 223/2007)

– Procurori și judecători (Legea nr. 303/2004)

– Personalul auxiliar al instanțelor de judecată/procurorilor (Legea nr. 130/2015)

– Beneficiarii de pensii ai Curții de Conturi Legea nr. 7/2016, Decizia CCR nr. 297/2012)