Info

Pensiile se măresc din 2023! Câți bani va primi în plus fiecare pensionar

Bani, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Potrivit ultimelor decizii luate de Guvern, salariile și pensiile din România vor fi majorate de anul viitor. În privința drepturilor pe care le au pensionarii, acestea ar putea crește cu mai mult de 10%. Casa de Pensii spune că această creștere s-ar putea traduce prin acordarea a peste 500 de lei în plus pentru fiecare beneficiar în parte. Însă, această sumă va fi stabilită în funcție de valoarea punctului de pensie.

Șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a calculat, în direct la Antena 3 CNN, cu cât ar putea să crească pensiile, dacă propunerea PSD de a majora punctual de pensie cu 11%, până la 1745 de lei, va fi adoptată.

Acesta a dat exemplul unui fost angajat în sistemul medical, care acum se află la pensie cu 1800 de lei și un punctaj mediu de 1,17. În schimb, în urma modificării valorii punctului de pensie la 1745 de lei, va rezulta o pensie totală de 2041 de lei (obținută din înmulțirea punctului cu 1,17). Astfel, pensia a cunoscut o creștere de 241 de lei, scriu cei de la Antena 3.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat în mai multe rânduri asigurări, că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10 %.

„Noi am propus ca pensiile să crească de la 1 ianuarie cu cel puțin zece la sută. Cel puțin zece la sută am propus noi, PSD, și m-am bucurat că la ultima participare în public, la o activitate în comun, președintele PSD, Marcel Ciolacu și premierul României au fost de comun acord și au spus că pensiile trebuie să crească.”, a susținut Budăi la sfârșitul lunii septembrie

Câți bani va primi fiecare pensionar

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2023: 3.420 de lei.

Unii pensionari nu scapă de plata contribuțiilor la sănătate

Pensionarii care au venituri lunare mai mari de 4000 de lei vor fi nevoiți să-și plătească contribuțiile la sănătate. Această măsură a fost adoptată la finalul anului trecut, prin ordonanţa de urgenţă 130/ 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021 şi care aduce modificări la Codul Fiscal.

Astfel, peste 330.000 de pensionari au început să plătească, începând din luna ianuarie, contribuţii la sănătate în valoare de 10%. De asemenea, din totalul celor care plătesc aceste contribuții, circa 200.000 sunt pensionari speciali (proveniţi din structurile Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe etc.), iar restul de circa 130.000 sunt pensionari din sistemul de asigurări sociale cu pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună.

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, au precizat reprezentanții Casei de Pensii.