Infofinanciar > Info > Este clar! Se dau pensiile recalculate în septembrie
Info

Este clar! Se dau pensiile recalculate în septembrie

prețuri românia bani pețurile (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis faptul că au fost aprobate normele de aplicare a legii pensiilor. Oficialul a transmis faptul că în luna septembrie a acestui an, seniorii vor primi pensiile recalculate.

De asemenea, oficialul a transmis faptul că nici o pensie nu va scădea după luna septembrie.

„Aprobăm normele de aplicare a legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestora norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, și de această dată, pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024, plătim pensiile recalculate”, a transmis premierul.

Banii pentru recalcularea pensiilor au fost bugetați

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a întărit faptul că banii pentru recalcularea pensiilor au fost bugetați.

„Au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024, luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla. Respectiv, dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii, și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, a transmis oficialul de la conducerea Finanțelor.

De asemenea, Marcel Ciolacu a transmis faptul că dacă este un drept intrat în plată, acesta va fi achitate, conform antena3.ro.

„În luna septembrie 2023, prin asumarea Guvernului, a fost aprobată Legea 296 privind măsurile fiscal bugetare, și atunci am încercat să eliminăm o parte din facilitățile fiscale și să introducem reguli noi în privința fiscalității, tocmai pentru a putea ajunge în această situație în care să putem bugeta banii pentru pensiile românilor. Odată un drept intrat în plată, nu se pune problema să nu fie achitat. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate”, a declarat ministrul.

Taxele nu cresc și perspective economice 

În ceea ce privește taxele, ministrul a făcut declarații în urmă cu o zi. Acesta a spus că taxele nu vor fi mărite. Mai mult, România va fi în parametrii coordonatelor financiare stabilite alături de Comisia Europeană.

„Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic. Nu mărim taxele! Nu ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a transmis Marcel Ciolacu.

Acesta a susținut faptul cî România poate deveni în următorii cinci 5 ani o forță economică reală a continentului.

„Nu este un vis, ci o proiecţie bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace. Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta aşa:. În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023. Un câştig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună şi un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european”, a concluzionat premierul.