Infofinanciar > Info > Pensii majorate cu 71% din 2024! Președintele CNPP a dezvăluit cine sunt norocoșii
Info

Pensii majorate cu 71% din 2024! Președintele CNPP a dezvăluit cine sunt norocoșii

S-au aprobat normele de aplicare a legii pensiilor
Sursa foto: Arhiva companiei

Începând de anul viitor, pensionarii vor beneficia de două majorări ale pensiilor. Una în ianuarie, prin indexarea cu rata inflației, și a doua în septembrie, prin recalcularea pensiilor. Nu toți vor primi însă la fel de mulți bani, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Guvernul a dat asigurări repetate că, prin noua lege adoptată, anul viitor seniorii vor beneficia de pensii mai mari. Nu toți însă vor primi mai mulți bani. Procentul de majorare va diferi în funcție de mai multe criterii.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat recent cum va fi aplicată creșterea pensiilor românilor. O primă precizare venită din partea acestuia este că pensiile mici vor crește primele anul viitor.

Daniel Baciu a explicat că, pe baza calculelor realizate de Casa Națională de Pensii, unele pensii vor crește chiar și peste cu 70%. ”La unele pensii vom avem o creștere spectaculoasă de 71,06%.”, a precizat președintele CNPP.

Exemple concrete de creștere

Daniel Baciu a dat ca exemplu care va fi creșterea în cazul pensiilor mici.

„Am ținut neapărat să luăm exemple de pensii mici. Pentru că vreau să arăt diferența între o pensie cu un stagiu mic de cotizare, în cazul acesta 15 ani. Se vede foarte clar că, pentru cei 15 ani și 28 de zile, în momentul asta este la nivelul indemnizației sociale. După majorarea de la 1 ianuarie, ajunge la 1258 de le. Dar rămâne tot în indemnizația socială. Pentru că aici nu mai există puncte de stabilitate pentru că stagiul de cotizare este sub 25 de ani. Această persoană va rămâne la nivelul indemnizației sociale de 1281 de lei.”, a explicat președintele CNPP.

Daniel Baciu a prezentat și modul în care se va majora pensia unei persoane care a muncit peste 30 de ani. În acest an, creșterea este substanțial mai mare.

Exemplul dat a fost cel al unei persoane care a muncit 37 de ani, 7 luni și 20 de zile și are o pensie relativ mică în plata de 2.257 de lei. „Aici beneficiind de indexarea de la 1 ianuarie se ajunge la 2.569 de lei. Pentru faptul că avem 37 de ani de cotizare, la cele 38 de puncte pe contributivitate se adaugă aceste puncte de stabilitate. Astfel încât pensia ajunge la 3.873. Aici avem o creștere spectaculoasă de 71,06% față de pensia în momentul de față în plată.”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii, citat de Antena3 CNN.

Creșterea pensiilor este garantată de premier

Marcel Ciolacu a dat asigurări că Legea pensiilor va intra în vigoare din prima zi a anului viitor.

„Deja noua lege a pensiilor generale a fost promulgată, intră în vigoare de la 1 ianuarie. Primul lucru care intră în vigoare este indexarea cu inflaţia – 13,8 la sută. Până la 1 septembrie se fac recalculări. Am avut întâlniri şi cu doamna ministru şi cu reprezentanţi sindicali care lucrează la Ministerul Muncii şi în tot sistemul şi pe reorganizarea ministerului şi pe salarii şi pe recalculare ce presupune. Iar de la 1 septembrie va începe să se facă plăţile conform recalculărilor.”, a declarat recent premierul în cadrul unei intervenții televizate.