Infofinanciar > Info > Pensii mai mici cu 25%. Cui i se va lua din bani
Info

Pensii mai mici cu 25%. Cui i se va lua din bani

Ajutor-financiar-pentru-pensionari
Sursa foto Arhiva companiei

Va fi adoptată o nou lege a pensiilor până la finele lunii curente. Aceasta va decide care va fi procentul cu care pensiile speciale vor fi impozitate. Procentele care sunt luate în vedere sunt de 15,20, respectiv 25%.

Acest lucru a fost transmis de președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Pensii speciale mai mici cu 25%

“15, 20, 25% atâta timp cât am stabilit plafonul maxim sau se va stabili plafonul maxim”, a declarat acesta.

Pentru unii românii, Guvernul a decis să crească pensiile de la data de 1 ianuarie 2024. Totuși, nu toți sunt atât de norocoși. Unii pot spune că sunt chiar ghinioniști. Acestora nu doar că nu le cresc veniturile, ci li se vor reduce substanțial.

Trebuie transmis faptul că inițial se dorea eliminarea pensiilor speciale. Totuși, s-a ajuns la o impozitare. Alfred Simonis a transmis faptul că se va stabili un principiu, dar și niște gradații pentru fiecare categorie în parte. Acesta a spus că o pensie specială de 30, 40, 70.000 de lei „în România, e mai mult decât nesimțită”.

„Poţi să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai fost nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților.

Trebuie finalizată legea pensiilor speciale 

Tot acesta a declarat faptul că a fost eliminat cumulul mai multor pensii speciale. În acest fel, cei care în trecut primeau mai multe pensii, o vor primi doar pe cea care are valoarea cea mai mare.

„Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia zece mii de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare”, a declarat Simonis, conform cancan.ro.

Tot legat de subiectul pensiilor speciale, și premierul României, a făcut câteva declarații. Acesta a spus că lucrurile sunt aproape finalizate în cadrul proiectului pensiilor speciale. De asemenea, acesta spune că cerințele Comisiei Europene sunt mai multe.

„Sunt trei solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun simţ ale Comisiei şi cred că lucrurile sunt cam finalizate. (…) Propunerile privesc felul cum se calculează pensia. Până acum, se făcea pe ultima lună, Comisia vrea pe ultimele 48″, a spus Marcel Ciolacu.

Termenul limită până la care trebuie finalizată legea pensiilor speciale este 15 octombrie. Pe lângă acestea, premierul a transmis faptul că mai sunt lucruri de rezolvat și la alte ministere.

„Mai sunt nişte jaloane la Ministerul Energiei, dar sunt pe împrumut, nu pe granturi. Ministerul Educaţiei are de închis un jalon şi doamna ministru a zis că în două săptămâni, alea sunt pe granturi. Restul, ştiţi foarte bine cine a păstorit Ministerul Energiei şi îl felicit pe actualul ministru că a recuperat foarte mult”, a transmis acesta.