Infofinanciar > Info > Sistemul de pensii: Până când poate fi cumpărată vechimea în muncă
Info

Sistemul de pensii: Până când poate fi cumpărată vechimea în muncă

rCum se va face recalcularea pensiilor calcul ecalcularea-pensiilor
Sursă foto: retetesivedete.ro

Ieșirea la pensie este un întreg proces prin care fiecare cetățean trebuie să treacă pentru a putea ieși de pe piața muncii. Astfel, oamenii  are doresc să se pensioneze trebuie să îndeplinească anumite criterii necesare. În primul rând, persoanele care se pregătesc de momentul pensionării trebuie să aibă împlinită vârsta legală. De asemenea, aceștia trebuie să aibă stagiul de cotizare complet.

Așadar, cetățenii care nu îndeplinesc aceste cerințe nu au posibilitatea de a se bucura de venitul stabil de la stat și de statul acasă. Dar, pentru persoanele care nu au destulă vechime în muncă există o soluție. Cei care doresc să se pensioneze mai repede, dar nu au cotizat destui an la stat, au posibilitatea de a achiziționa perioada lipsă.

Cumpărarea vechimii în muncă

Vechimea în muncă este un lucru necesar pentru ieșirea la pensie. Oamenii trebuie să aibă numărul minim de ani în care au cotizat la stat, pentru a putea primi bani înapoi de la stat. Așadar, cei care doresc să se pensioneze, dar au anumiți ani lipsă la nivel de cotizație, pot rezolva această situație prin cumpărarea acestor perioade lipsă. Așadar, în schimbul unor sume de bani, oamenii pot achiziționa vechime în muncă. Un proiect de ordonanță de urgență privind pensiile publice, care prelungește perioada în care românii pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024, face în prezent obiectul unei dezbateri publice promovate de Ministerul Muncii.

Românii își vor putea achita contribuțiile pentru a finaliza stagiul minim de cotizare de 15 ani în perioada următoare, dacă Guvernul va aproba această prelungire. Pot fi achiziționați cel mult șase ani, care se întind pe diverse intervale de timp. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a lansat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, a anunţat ministrul Simona Bucura Oprescu pe Facebook.

Așadar, persoanele care au acumulat anumite goluri în pensie din diferite cauze precum faptul că au lucrat fără carte de muncă, pot acum să le completeze vechimea prin bani. „Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare”, a scris ministrul Muncii.

Lucrători la negru

Contribuția este plătită într-o singură tranșă sau în plăți lunare egale până la 31 decembrie 2024, conform proiectului de OUG. 27.000 de români au apelat până acum la această opțiune, majoritatea fiind cei care lucrau la negru sau nu știau că nu sunt acoperiți de asigurarea angajatorului. Acest proces de cumpărare a vechimii în muncă este foarte simplu. Oamenii trebuie să depună un dosar la Casa de pensii din sfera căreia aparțin. De asemenea, persoana care solicită cumpărarea vechimii în muncă nu trebuie să aibă calitatea de pensionar, conform Click .