Infofinanciar > Info > Pensii cu 70% mai mari! Casa de Pensii face anunțul de care se bucură o anumită categorie de români
Info

Pensii cu 70% mai mari! Casa de Pensii face anunțul de care se bucură o anumită categorie de români

Daniel Baciu Sursa foto: Antena 3 CNN
sursa foto arhiva companiei

Casa Națională de Pensii începe și tipărirea noilor cupoane care conțin majorările, a anunțat directorul instituției, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Schimbările majore vor veni din luna septembrie a anului viitor, odată cu recalcularea. Sunt pensionari care vor beneficia de creșteri de peste 70%. În bani asta înseamnă undeva între 1500 și 2.000 lei în plus pentru bunici.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Pensii mai mari

Recalcularea va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

„Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8%. Pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.  Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, conform Antena3.

Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri.

„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temporează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar.