Infofinanciar > Info > Recalcularea pensiilor! Seniorii vor avea „creșteri” negative
Info

Recalcularea pensiilor! Seniorii vor avea „creșteri” negative

Seniorii stau ca pe ace! Azi o să afle dacă primesc pensia la timp
Sursa foto: arhiva companiei

În urma recalculărilor de anul viitor, o categorie de români va avea creșteri negative, mai exact cu minus. Cu toate acestea, autoritățile îi asigură pe seniori că nu va exista o micșorare de pensii.

Deși în anul 2024 se așteaptă ca unele pensii să se majoreze și cu până la 30%, unii români vor avea pensiile crescute negativ. Mai exact, acestea pot fi cu minus de până la 11,35%.

Majorări de pensii

Pensiile unor seniori se pot majora și cu până la 30,84%. Acesta este cazul persoanelor care sunt născute în intervalul cuprins între ianuarie și martie 1950. De asemenea, acestea sunt persoanele care au ieșit la pensie în perioada ianuarie-martie a anului 2015. Mai apoi, creșterile nu vor mai fi atât de substanțiale. În unele cazuri, acestea pot avea chiar valori negative.

„Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ”, este mesajul pe care l-a transmis fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, în cadrul unei emisiuni Antena 3 CNN.

Creșteri pe minus

Există cazuri când, după creșteri de până la 30%, să urmeze creșteri negative. Acesta este cazul românilor care au ieșit la pensie între anii 2020 și 2023. Aceștia au o creștere pe minus de 0,71%. Totuși, au un indice de corecție însemnat, de 1,41, după cum reiese din calculele efectuate Mai apoi, creșterile negative pot ajunge și până la 11,35%.

Cea care a ocupat anterior postul de șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, îi asigură pe români că nici o pensie nu va scădea. Cu toate că în unele cazuri se vorbește despre creșteri cu minus.

„Acolo, practic, rămâne cuantumul pensiei aflat în plată. Procentul e mic din cauza acelui indice mare de corecţie”, este explicația oferită de Doina Pârcălabu.

Cine va avea pensii mai mari?

Potrivit declarațiilor făcute de oficiali, se o pensie majorată se vor bucura seniorii care nu au beneficiat de o pensie foarte consistentă. În acest fel, pensiile nu se vor majora pentru toți românii. Acestea vor crește în principal în cazul persoanelor cu un venit mic, pentru a se stabili o egalitate. În acest fel se vor rezolva anumite inechități.

Persoanele care sunt dezavantajate de aceste modificări sunt femeile. Spre deosebire de bărbați, pensiile acestora vor crește cu procente mai mici.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi – n.r.), pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al  pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi”, a mai adăugat fosta șefă a Casei de Pensii.

Pensii nemodificate

„Precizez încă o dată că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a mai transmis Doina Pârcălabu.

Persoanele care vor avea o majorare a pensiei cu 0% sunt cele născute în perioada aprilie 1944 și martie 1945. De asemenea, acestea trebuie să fi ieșit la pensie în intervalul aprilie 2001 și martie 2002. Românii care sunt născuți în intervalul octombrie 1952-iulie 1953 și care au ieșit la pensie în perioada ianuarie 2012 și ianuarie 2013, vor avea o creștere negativă cuprinsă între -0,85% și -2,56%.

Cea mai semnificativă creștere pe minus o vor avea persoanele născute în intervalul octombrie 1958-octombrie 1961 și care au ieșit la pensie în intervalul cuprins între ianuarie 2020-noiembrie 2023. În cazul acestora, creșterea pe minus va fi de -11,35%, informează antena3.ro