Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu seniorii ce au o pensie de 1.200 de lei? Daniel Baciu a vorbit despre recalculare
Info

Ce se întâmplă cu seniorii ce au o pensie de 1.200 de lei? Daniel Baciu a vorbit despre recalculare

Persoanele în vârstă din România sunt cu sufletul la gură în așteptarea recalculării mult-anticipate a pensiilor.
Sursa foto pensii

În România, încă mai sunt pensionari ce au un venit lunar de 1.200 de lei. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a vorbit despre ce se va întâmpla cu aceștia după recalculare.

Pensionarii ce primesc 1.200-1.500 de lei sunt cei cu o indemnizație socială minimă. De asemenea, aceștia au și stagii de cotizare foarte mari. Oficialul de la Casa de Pensii a spus că ei vor primi bani în plus.

Românii cu pensii de 1.200 de lei

„Cred că avem și cazuri de genul acesta (unde pensiile se vor dubla – n.r.), acolo unde pensiile în momentul de față sunt foarte mici, chiar în zona indemnizației sociale minime, unde sunt stagii de cotizare foarte mare. Asta înseamnă oameni care au un pensie în jur de 1.200-1.500 de lei în momentul de față în plată și au lucrat peste 35 de ani”, a transmis Daniel acid.

Acesta a spus că vor interveni și punctele de stabilitate. În acest caz, creșterea pensiilor ar putea fi și de 70-80%.

Această nouă lege a pensiilor a adus românilor ce au ieșit din câmpul muncii doar vești foarte bune și mai mulți bani.

La data de 1 Ianuarie 2024, pensiile românilor au crescut cu 13,8%. În septembrie, pensiile vor fi recalculate, însă nu la toți românii. Doar 3 milioane din cei 5 milioane vor avea pensii mai mari după luna septembrie. În medie, majorarea pensiilor va fi de 40%. Totuși, vor fi și cazuri în care veniturile seniorilor vor crește și cu 1%, dar și cu 110%. Punctul de pensie în septembrie va fi de 2.032 de lei.

De asemenea, trebuie menționat faptul că vârsta de pensionare pentru femei și pentru bărbați va fi aceeași, mai exact 65 de ani. Totuși, ea va fi introdusă gradual. Conform noii legi a pensiilor, stagiul minim de cotizare pentru a primi pensie va fi de 15 ani.

Cum se va calcula pensia în Septembrie

Pensia se va calcula înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul de puncte. Acesta din urmă se calculează prin adunarea punctelor contributivitate, puncte stabilitate și puncte necontributive sau perioade asimilate.

Valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

Punctele de contributivitate sunt anii în care românii au contribuit la sistemul de pensii. Conform antena3.ro, pentru fiecare an în acre s-a cotizat, seniorii vor primi un punct.

Punctele de necontributivitate sunt anii dina urmată, șomaj sau facultate. În cazul acestora, românii vor primi 0,25 de punct e pentru fiecare an.

În baza noii legi a pensiilor, unii români vor primi un număr mai mare de pensii, conform antena3.ro. Printre aceștia se află, românii ce au făcut armata, ce au terminat facultatea, ce au luat sporturi, cei au făcut ore suplimentar. Sunt vizate, de asemenea, și mamele ce au avut un copil până la 16 ani sau a adoptat un copil sau are un copil adoptat de care are grijă până la 14 ani. Mai multe puncte vor primi și românii ce au contribuit mai mult de 25 de ani.