Infofinanciar > Lumea la zi > Pe frontul din Ucraina intră o nouă companie de mercenari ruși. Evgheni Prigojin este scos din joc
Lumea la zi

Pe frontul din Ucraina intră o nouă companie de mercenari ruși. Evgheni Prigojin este scos din joc

Mercenarii Konvoi
Sursa foto: nv.ua

Konvoi este o nouă companie militară privată rusă care recrutează masiv mercenari pentru conflictul din Ucraina. Conducătorul ei este Serghei Aksionov, șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea.

Trupele de mercenari Konvoi își vor fac intrarea în curând pe frontul din Ucraina, a anunțat recent Serghei Aksionov într-o intervenție la principalul post de televiziune din Crimeea. Șefului administrației nu a ratat ocazia de a face și puțină reclamă trupelor sale, declarând că mercenarii Konvoi au trecut „prin toate încercările posibile”, iar pe comandanții lor i-a prezentat drept „eroi ai Rusiei”.

Conform informațiilor apărute în presa occidentală, compania militară privată este relativ nouă, însă există date care semnalau apariția mercenarilor Konvoi încă de acum trei ani.

Konvoi se promovează intens pe canalul de Telegram propriu, unde sunt postate frecvent fotografii și clipuri de pe frontul din Ucraina, însoțite de texte despre „Rusia ortodoxă puternică”, „sataniștii ucraineni” și „capturarea” rețelei de apă a Ucrainei de către familia Rockefeller.

Mercenarii Konvoi au contract cu Ministerul rus al Apărării

Conform informațiilor din interiorul companiei, fiecare nou mercenar încheie două contracte: unul cu „angajatorul” și altul cu Ministerul rus al Apărării. Salariul oferit este de aproximativ 200.000 de ruble rusești pe lună (circa 2.400 de euro), plus un teren în Crimeea sau în Abhazia pentru un angajament de cel puțin un an. Contractul cu Ministerul rus al Apărării funcționează ca o garanție de compensații în caz de rănire sau deces. De partea de finanțare a Konvoi se ocupă însuși Serghei Aksionov,

Baza de antrenament a noii companii militare private se află în satul Privilne, în nordul Peninsulei Crimeea. Conform informațiilor apărute în presa rusă, mercenarii Konvoi au construit aici un „întreg cartier de locuințe sub pământ”, care este puternic protejat.

Potrivit sursei citate, mercenarii sunt dotați cu de echipamente electronice performante și arme grele, inclusiv tancuri T-80 și T-90. O schimbare radicală față de colegii lor din trupele de mercenari Wagner, a căror dotare este mult mai proastă.

Evgheni Prigojin va fi scos din Ucraina și trimis în Africa

Legătura cu compania condusă de Evgheni Prigojin este destul de strânsă, responsabilul operațional al Konvoi fiind fostul administrator al Grupului „Wagner” în Africa, Konstantin Pikalov. De altfel, conform unor surse din interiorul noii companii, tot comandamentul Konvoi este format din foști membri Wagner.

Potrivit lui Vladimir Osecikin, activist rus pentru drepturile deținuților, intrarea Konvoi în conflict va fi urmată de trimiterea lui Evgheni Prigojin în Africa. Șeful Wagner și-a pierdut susținătorii la Kremlin, iar atacurile repetate împotriva conducerii armatei ruse încep să i se întoarcă împotrivă. „Proiectul lui Prigojin va fi închis, iar unii dintre mercenarii săi vor fi transferați la Konvoi”, a mai precizat  activistul rus, citat de Adevărul.