Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Belgiei. Țara din UE care are una dintre cele mai calificate și educate forțe de muncă
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Belgiei. Țara din UE care are una dintre cele mai calificate și educate forțe de muncă

bruxeles ue
sursa foto dreamstime

Belgia are o economie de piață liberă bine dezvoltată, bazată atât pe sectorul industrial, cât și pe cel al serviciilor. Este puternic dependentă de comerțul internațional și majoritatea sectoarelor sale economice sunt orientate spre exportul de produse.

Exporturile națiunii sunt echivalente cu aproape două treimi din PNB-ul său. Pe cap de locuitor, Belgia exportă de două ori mai mult decât Germania și de 5 ori mai mult decât Japonia. În 1999, națiunea s-a clasat pe locul 11 printre cei mai mari exportatori ai lumii. În ciuda dimensiunilor sale mici, economia Belgiei s-a plasat în mod constant printre primele 20 de economii ale lumii și rămâne puternică. Exporturile regatului i-au oferit un excedent de cont care este al șaselea ca mărime dintre economiile foarte dezvoltate ale lumii.

Belgia s-a bazat pe capacitățile de producție ale națiunii

Pentru cea mai mare parte a istoriei sale, economia Belgiei s-a bazat pe capacitățile de producție ale națiunii. Țara a fost prima din Europa continentală care a suferit revoluția industrială, iar prin secolul al XIX-lea a fost un producător important de oțel. Depozitele mari de cărbune au contribuit la alimentarea industrializării. În același timp, agricultura a început să scadă. Acest declin a fost și mai pronunțat după al Doilea Război Mondial, iar până în 2000, agricultura reprezenta doar un mic procent din economie. În prezent, agricultura este concentrată în Flandra de Vest, Liege și Namur de Est. În epoca de după cel de-al Doilea Război Mondial, producția grea și mineritul au scăzut. Cu toate acestea, a existat o creștere semnificativă în sectorul serviciilor, iar țara a trecut de la producția grea la producția ușoară și a început să producă produse finite în loc de oțel, textile și materii prime. Belgia importă bunuri de bază sau intermediare, le adaugă valoare prin producție avansată și apoi exportă produsele finite. Cu excepția resurselor de cărbune rămase, Belgia nu are resurse naturale semnificative.

Poziție geografică de invidiat

Puterea economică a Belgiei se bazează pe poziția sa geografică la răscrucea Europei de Vest, pe forța de muncă înalt calificată și educată și pe participarea sa foarte importantă în UE. În perioada sa industrială, Belgia a dezvoltat o infrastructură de transport extrem de eficientă și capabilă, care includea drumuri, porturi, canale și legături feroviare. Natura multilingvă a forței de muncă și harnicia acesteia au făcut ca forța de muncă să fie una dintre cele mai productive din lume.

Criza petrolului din anii 1970 și restructurarea economică au dus la o serie de recesiuni prelungite. Recesiunea din 1980-82 a fost deosebit de severă și a dus la un șomaj masiv. Datoria personală și de consum a crescut, la fel ca și deficitul națiunii. Între timp, principala activitate economică a regatului s-a mutat spre nord în Flandra. În 1990, guvernul a legat francul belgian de marca germană prin intermediul ratelor dobânzilor. Acest lucru a stimulat o perioadă de creștere economică. În 1992-93, o altă recesiune a afectat istoria Belgiei. În această perioadă, PIB-ul real al regatului a scăzut cu 1,7 la sută. Investițiile străine au oferit capital și fonduri noi pentru afaceri și au contribuit constant la menținerea economiei. În consecință, guvernul a implementat în mod constant programe de încurajare a investițiilor străine. Deoarece Bruxelles este capitala UE, multe firme multinaționale s-au mutat în oraș, astfel încât să poată fi aproape de sediul guvernului birocrației și al organismului regional, ceea ce înseamnă ca Belgia este una dintre cele mai importante dintre țările Europei.