Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Georgiei? Țara din Caucaz are 400 megatone de resurse de cărbune
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Georgiei? Țara din Caucaz are 400 megatone de resurse de cărbune

Sursa foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Infrastructura de combustibil și de electricitate a țării din Caucaz a fost piatra de temelie a industrializării. Au fost construite zeci de centrale hidroelectrice, în special cele de la Rioni și Sokhumi, precum și mai multe centrale pe cărbune și pe gaz natural. În prezent, toate acestea au fost reunite într-un singur sistem de energie electrică, care este un element integrant al sistemului transcaucasian. Astfel, industria este un element foarte important pentru economia Georgiei, chiar dacă în plan internațional, țara nu se remarcă din acest punct de vedere printre economiile mondiale.

Industria cărbunelui este unul dintre cele mai vechi sectoare de extracție a mineralelor, concentrat în minele reconstruite din Tqibuli. Producția a crescut datorită zăcămintelor descoperite în Tqvarcheli și Akhaltsikhe. Manganul și mineralele nemetalice, de la talc la marmură, sunt utilizate într-o varietate de industrii din întreaga fostă Uniune Sovietică. În 1956, instalația metalurgică din Rustavi, situată în apropierea capitalei, a produs primul oțel.

Georgia are peste 300 de zăcăminte minerale explorate, dintre care doar aproximativ jumătate au fost puse în producție. Sursa foto dreamstime

Georgia are peste 300 de zăcăminte minerale explorate, dintre care doar aproximativ jumătate au fost puse în producție. Sursa foto dreamstime

Pe ce industrii se bazează economia Georgiei

Sectorul construcțiilor de mașini produce o gamă largă de articole, inclusiv locomotive electrice de cale ferată, camioane grele și echipamente de terasament, precum și strunguri și instrumente de precizie. Echipamentele de colectare a ceaiului și dispozitivele antigrindină pentru plantațiile țării sunt exemple de articole specializate. Cele mai mari orașe sunt centrele de producție.

Sectorul chimic al Georgiei produce îngrășăminte minerale, materiale și fibre sintetice și articole medicinale. Sectorul construcțiilor furnizează ciment, adezive și diverse structuri și piese prefabricate din beton armat pentru țară, utilizând resurse brute locale.

Produsele manufacturate utilizate pe scară largă erau anterior importate în mare parte din țările fostei Uniuni Sovietice, dar un sistem ramificat de industrii ușoare construit în principalele centre de consum din Georgia produce astăzi textile din bumbac, lână și mătase, precum și haine.

Ceaiul și vinurile de masă și de desert sunt exemple de produse din sectorul alimentar. Fabricarea brandy-ului și a șampaniei este foarte bine pusă la punct. Fabricarea laptelui și fabricarea conservelor sunt alte două operațiuni din industria alimentară.

Peste 35% din terenul arabil georgian a fost însămânțat în 2011. Sursa foto dreamstime

Peste 35% din terenul arabil georgian a fost însămânțat în 2011. Sursa foto dreamstime

Agricultura Georgiei

Sectorul agricol georgian a angajat peste 55% din forța de muncă prin intermediul agriculturii de subzistență. Solul și clima țării au făcut ca sectorul agricol să fie una dintre cele mai productive părți ale economiei Georgiei, care contribuie cu aproximativ 8,1% din PIB-ul țării. În timpul perioadei sovietice, zonele aride au fost salvate printr-un sistem unic de irigații, în timp ce locurile mlăștinoase au fost drenate, ceea ce a făcut posibilă creșterea de zece ori a producției alimentare a țării între 1918 și 1980. Peste 35% din terenul arabil georgian a fost însămânțat în 2011. Sectorul agricol a fost profund afectat de tulburările civile de după căderea Uniunii Sovietice, dar se îmbunătățește, vinificația și viticultura fiind cele mai importante părți ale sectorului. Peste 85% din terenul cultivat în 1993, cu excepția plantațiilor de ceai, a podgoriilor și a livezilor, era dedicat cerealelor. Grâul a fost plantat pe 37% din teritoriul georgian, în timp ce porumbul a crescut pe 40%. Georgia este unul dintre cei mai vechi producători mondiali de vin de înaltă calitate.

Industria cărbunelui este unul dintre cele mai vechi sectoare de extracție a mineralelor, concentrat în minele reconstruite din Tqibuli. Sursa foto: Dreamstime

Industria cărbunelui este unul dintre cele mai vechi sectoare de extracție a mineralelor, concentrat în minele reconstruite din Tqibuli. Sursa foto: Dreamstime

Georgia ar avea peste 400 de megatone  de resurse de cărbune

Georgia are peste 300 de zăcăminte minerale explorate, dintre care doar aproximativ jumătate au fost puse în producție. În ultimii 100 de ani, zăcămintele de minereu de mangan din apropierea orașului Chiatura au reprezentat o sursă importantă de producție de minereu de mangan. Resursele zăcământului Chiatura au fost estimate la 215 megatone (Mt) de minereu de mangan, din care aproximativ jumătate au fost epuizate. Țara are 11 câmpuri petroliere explorate, cu resurse de petrol care se pare că ar însuma 28 Mt; se crede că există și câmpuri petroliere mai mari.

Pe Coasta Mării Negre, în Adjaria, se crede că există zăcăminte mari de gaze, cu resurse de 8,5 miliarde de metri cubi deja explorate și resurse potențiale estimate la 125 de miliarde de metri cubi.

Țara din Caucaz are, de asemenea, resurse de arsenic, barit, cupru, diatomit, piatră de dimensiuni, marmură și plumb-zinc, precum și materii prime pentru producerea cimentului. Printre zăcămintele importante se numără zăcământul de argilă bentonită Askana din Ozurgeti, zăcământul de diatomită Kisatibi din districtul Akhaltsikhe, zăcământul de zinc Kvaisa din districtul Java, zăcământul de arsenic Lukhumi din districtul Ambrolauri și zăcămintele polimetalice Madneuli (baritină, cupru, plumb-zinc, pirită, argint, sulf, cuarțite purtătoare de aur) din regiunea Bolnisi.

Se preconizează că veniturile majore ale Georgiei din minerale vor proveni din rolul său de cale de transport pentru hidrocarburile din Marea Caspică. Exploatarea câmpurilor petroliere și de gaze ar putea avea loc în largul platoului continental al Mării Negre, întrucât o serie de mari companii internaționale evaluează potențialul de producție al regiunii. În Georgia funcționează doar două întreprinderi miniere – întreprinderea de mangan Chiatura și întreprinderea minieră polimetalică Madneueli.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.