Infofinanciar > Info > Pe ce dă SRI sute de milioane de lei. Deși sunt mai grele ca aerul, vor vâna teroriști din văzduh
Info

Pe ce dă SRI sute de milioane de lei. Deși sunt mai grele ca aerul, vor vâna teroriști din văzduh

elicoptere
Foto: romanialibera.ro

Serviciul Român de Informații își îmbunătățește continuu dotarea, căci, an de an, bugetul său este tot mai grăsuț. Oare de ce anume credeți că are nevoie acum SRI?

Neapărat multifuncționale. Dar multirol nu-s bune?

SRI, prin UM 0929 București, a lansat o licitație publică pentru cumpărarea de elicoptere „medii/grele multifuncționale”. Deși noi credeam că se numesc multirole…

Și uite așa, vom fi apărați de teroriștii înaripați sau de cei care nu știu să se ascundă, și umblă de bezmetici în aer liber, fără mască. Numai să n-ajungă precum MIG-urile 21 care, deși par multi și pluri funcționale ajung numai să are ogoarele românești…

Banii pe care vor să îi dea nu sunt tocmai de colo. Valoarea estimată a achiziției este cuprinsă între 407,5 milioane de lei și 815 milioane de lei, așa după cum informează Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ori trei, ori șase

Tot SEAP ne lămurește și asupra numărului de aparate de zbor: minimum 3 – maximum 6 elicoptere medii/grele multifuncționale.

Mai exact, este vorba de:

– minimum 1 – maximum 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (intervenție antiteroristă);

– minimum 1 – maximum 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale naval (intervenție antiteroristă);

– minimum 1 – maximum 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (transport personal – MSU/C – Managementul situațiilor de urgență/criză).

Durata acordului – cadru va fi de 60 de luni. Finanțarea va fi asigurată din fonduri bugetare.

Termenul – limită pentru depunerea cererilor de participare la licitație este 4 iulie 2022.

Toți candidații ale căror candidaturi vor fi declarate admisibile, vor fi selectați pentru etapa a doua a procedurii de achiziție, respectiv etapa de ”Evaluare a ofertelor depuse de candidaţii selectaţi”, precizează reprezentanții SRI în anunțul din SEAP.

Ce mai cumpără spionii noștri

În 2020, SRI Iași a făcut mai multe cumpărături … gospodărești. Chiar dacă are o activitate secretă, fiind totuşi o instituţie publică UM 0807 adică SRI Iaşi a fost nevoită să  efectueze achiziţii tot prin Sistemulul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Astfel, de aici aflăm că spionii noştri au cumpărat anul trecut lenjerie de pat în valoare de aproape 2.000 lei. Deci, SRI Iaşi deţine un dormitor despre care nu putem presupune decât că serveşte interesului public devreme ce dotările sunt efectuate din banii contribuabililor.

Astfel, în 2020, cu două săptămâni înainte de Crăciun SRI Iaşi a achiziţionat 1 bucata pilota (180×200 cm), 3 pilote 140×200 cm, o pernă, o lenjerie de pat pentru 2 persoane, o protecţie de pat din matlas alb, o lenjerie de pat pentru o persoană şi un cerceaf.  Toate acestea au costat 1.947, 48 lei şi au fost achiziţionate de la Metro Cash & Carry România. Tot de aici SRI Iaşi a achiziţionat şi odorizante de cameră.

Lapte praf cât pentru o maternitate

De asemenea, potrivit SEAP, UM 0807 a achizitonat o cantitate impresionantă de lalpte praf. În data de 11 martie 2020, SRI Iaşi a achiziţionat Lapte praf integral 26 la sută grăsime în pungi de 500 grame în valoare de 13.746 lei, adică  790 de kilograme. De asemenea pe data de 12 decembrie 2020, SRI Iaşi a mai achiziţionat  „Lapte praf integral 26% grăsime 28%în valoare de 18.352 lei adică 1.095 de kilograme. În total 1.885 de kilograme de lapte praf achiziţionate de SRI  în anul 2020.

Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că unităţile din subordine cumpăra laptele praf pentru angajaţii care lucrează în mediul toxic (tipografie, arhivă,  unităţi medicale etc). Tot anul trecut unitatea militară a mai achiziţionat, medicamente pentru truse de urgență, diferite componente pentru calculatoare şi alte sisteme informatice, servicii de reparaţii şi întreţinere maşini, birotică.