Infofinanciar > Info > În lupta oamenilor, mor și animalele! Războiul din Ucraina omoară delfinii din Marea Neagră
Info

În lupta oamenilor, mor și animalele! Războiul din Ucraina omoară delfinii din Marea Neagră

delfin - sursa foto - antena3.ro
Foto: antena3.ro

Războiul, mai precis urmările lui, se răsfrâng asupra oricărei vietăți, fie om sau animal. Astfel, conform oamenilor de știință,conflictul dintre Rusia și Ucraina poate fi cauza pentru care numărul de delfini morți din Marea Neagră a crescut.

Cercetătorii sunt de părere că navele militare și acțiunile armate care încă sunt în desfășurare sunt factori care au ridicat nivelul poluării fonice în zona de nord a Mării Negre. Este posibil ca acest lucru să fi condus delfinii spre sud, în perimetrul țărmurilor din Bulgaria și Turcia, unde fie rămân blocați, fie sunt capturați de plasele pentru pescuit într-un număr extrem de mare.

De când a început războiul, în zona de vest din Marea Neagră au fost descoperite peste 80 de delfini morți. Fundația turcă de cercetare marină sau Tudav a descris acest număr drept „o creștere extraordinară”.

Situația din Turcia

Primele investigații făcute de Tudav au scos la iveală faptul că jumătate dintre aceste mamifere au fost omorâte după ce au ajuns să se încurce în plasele de pescuit. Pentru restul delfinilor încă nu s-a găsit un răspuns precis. Președintele fundației, doctorul Bayram Öztürk spune că poluarea fonică, urmată de o trauma acustică sunt posibile motive pentru care delfinii au murit, dar, tot cadrul medical a spus că nu trebuie dat un răspuns în grabă și că precauția e necesară.

Bayram Öztürk spune și că :„Nu avem dovezi cu privire la ceea ce ar putea provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și acest zgomot mult pentru o perioadă atât de lungă de timp – și știința cere întotdeauna dovezi.”, conform The Guardian.

Delfinii sunt dependenți de sunet atunci când comunică, dar și navele de război se bazează pe un sonar ca să detecteze submarinele adversarilor pe distanțe mari. Astfel, zgomotul subacvatic produs de sistemul de localizare al navelor poate fi fatal pentru mamiferele marine.

Deși acest zgomot nu poate ucide mamiferele în mod direct, le pot face foarte mult rău pentru că se vor duce cât mai departe ca să nu mai audă sunetul, dar locurile în care se opresc pot fi periculoase. Astfel, acest deranj fonic ridicat poate fi cauza pentru care atât de mulți deflini și pești au migrat către sudul Mării Negre.

Situația din Bulgaria

Managerul de proiect pentru Balcanii verzi, Dimitar Popov, crede și el în valoarea de adevăr a  acestei variante. Bulgarul a spus că există un trend asemănător și în apele din țara lui. Balcanii verzi se ocupă cu supravegherea capturilor neintenționate de delfini în pescuitul de calcan încă de acum 4 ani. În această perioadă, capturile accidentale erau cele mai scăzute pe parcursul primăverii și creșteau la punctul maxim pe timp de vară.

În primăvara anului 2022, conform lui Popov, 50 de mamifere maritime s-au încurcat în cei 72 de kilometri de plase. Acest număr este comparativ cu vârful verii din anul 2019.

Cercetările sunt blocate, spun oamenii de știință, de faptul că nu există niciun protocol prin care mamiferele marine să fie protejate în timpul războiului. Tot specialiștii spun că, din cauza unui acces stabil la informații, nu se poate afla cu precizie de ce au murit acei delfini și nici nu pot urmări animalele care sunt cele mai expuse riscurilor cauzate de război.