Infofinanciar > Lumea la zi > Partidele de stânga şi de centru din Franţa își dau mâna pentru a bloca accesul extremei drepte la putere
Lumea la zi

Partidele de stânga şi de centru din Franţa își dau mâna pentru a bloca accesul extremei drepte la putere

Marine Le Pen
Foto: facebook

În Franţa este ultima zi de campanie electorală înaintea turului decisiv al alegerilor legislative de duminică. Extrema dreaptă a câştigat primul tur, dar sondajele anticipează că va rata totuşi o majoritate guvernamentală.

Ministrul de interne a anunţat o forţă de ordine sporită pentru a preîntâmpina posibile violenţe după vot. Participarea la urne se anunţă chiar mai numeroasă decât duminica trecută când a fost de aproape 67%.

În ultimele zile, candidații rămași în cursă și partidele lor au folosit toate metodele pentru a-și mobiliza electoratul.

Fără să facă vreo înțelegere, partidele de stângași alianța de centru au decis să își retragă candidații clasați pe locul trei. Dar și să se sprijine reciproc pentru a pune în dificultate candidatul „Rassemblement Nationale”. Potrivit sondajelor, partidul lui Marine Le Pen va câștiga și turul al doilea, însă nu va obține cele 289 de fotolii de deputat care să-i asigure o majoritate absolută.

Altă variantă luată în calcul, în special de președintele Emmanuel Macron, ar fi formarea unui guvern de uniune națională.

Un cabinet de tehnocrați poate fi, de asemenea, o opțiune în încercarea de a calma tensiunea de pe scena politică. Ministerul de Interne a mobilizat 30.000 de polițiști și jandarmi pentru a menține ordinea în întreaga țară.