Infofinanciar > Info > Parlamentul vrea noi taxe pentru sectorul energetic! Legea pentru impozitul de solidaritate merge spre promulgare
Info

Parlamentul vrea noi taxe pentru sectorul energetic! Legea pentru impozitul de solidaritate merge spre promulgare

taxe bani (sursă foto: dcnews.ro)
Sursă foto: dcnews.ro

Camera Deputaților a adoptat pe data de 3 mai proiectul de lege care aprobă Ordonanța de urgență care prevede instituirea unei noi taxe de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic.  

Potrivit acestei inițiative legislative adoptate decizional, contribuția de solidaritate va fi achitată de către societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. 

România trebuie să își îndeplinească obligațiile 

Proiectul de lege are ca scop reglementarea și aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului, prin care se cere aplicarea în spațiul juridic național a depozițiilor Regulamentului UE, pentru îndeplinirea obligațiilor ce îi revin țării noastre, derivate din statutul de membru al Uniunii Europene. 

Acest proiect a fost luat în calcul pentru a determina asigurarea unei finanțări ale investițiilor din proiectele energetice strategice și a resurselor necesare pentru protejare populației de efectele creșterii prețurilor la energie. 

Impozitul pentru solidaritate din sectorul energetic va fi achitat de către societățile comerciale care desfășoară activități în domeniile țițeiului, gazelor naturale, cărbunilor și nu în ultimul rând al rafinăriilor. 

Încasările din contribuția de solidaritate vor fi folosite pentru finanțarea noilor proiecte și măsuri de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, mai ales pentru gospodăriile vulnerabile, cu scopul de a atenua afectele creșterii prețurilor la electricitate. 

Proiectul a fost adoptat ca for decizional și merge la promulgare 

De asemenea, Senatul a reanalizat și ieri solicitarea șefului de stat Klaus Iohannis. Legea solicitată de către președinte a fost introdusă în discuție strict pentru societățile care au activitate în domeniile care se ocupă cu extragerea țițeiului, a gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute pentru rafinarea petrolului, potrivit Digi24.

„Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracţia ţiţeiului”, 0620 – „Extracţia gazelor naturale”, 0510 – „Extracţia huilei”, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie„ şi 1920 – „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului” şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv„ , arată un articol al iniţiavei legislative menţinut nemodificat, în urma reexaminării făcute de către Senat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.