Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc a încheiat vizita în Mongolia. Ce mesaj a transmis
Lumea la zi

Papa Francisc a încheiat vizita în Mongolia. Ce mesaj a transmis

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

La finalul călătoriei sale în această națiune budistă, Papa Francisc a declarat că Biserica Catolică este condusă de credință pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Nu ca o modalitate de a atrage noi convertiți. Papa Francisc a plecat luni din Mongolia, punând capăt călătoriei sale istorice de cinci zile în această țară îndepărtată din Asia.

Francisc și-a încheiat vizita prin inaugurarea Casei Milostivirii din Ulaanbaatar. Acest centru oferă asistență medicală temporară persoanelor fără adăpost, victimelor violenței domestice și altor persoane aflate în nevoie.

Nu bogăția este scopul

„Adevăratul progres al unei națiuni nu se măsoară prin bogăția economică, cu atât mai puțin prin investițiile în puterea iluzorie a armamentului, ci prin capacitatea sa de a asigura sănătatea, educația și dezvoltarea integrală a poporului său”, a declarat Francisc.

Francisc a spus că a dorit să risipească „mitul” potrivit căruia Biserica Catolică folosește caritatea „ca și cum grija față de ceilalți ar fi o modalitate de a-i atrage pe oameni să se „alăture”.

„Nu! Creștinii fac tot ce pot pentru a ușura suferința celor nevoiași! Deoarece în persoana celor săraci îl recunosc pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, și în el demnitatea fiecărei persoane”, a spus el.

În această națiune majoritar budistă trăiesc doar 1.450 de catolici. Doar doi bărbați mongoli au fost hirotoniți preoți, iar nicio femeie mongolă nu a devenit călugăriță. Preotul italian Ernesto Viscardi, un misionar care se află în Mongolia de 19 ani, a explicat cum el și ceilalți 76 de misionari catolici din țară speră să extindă biserica.

„Trebuie să facem din aceasta o biserică a Mongoliei. Una care să aibă aroma acestui pământ, a stepei, a oilor, a caprelor, a gerului”, a declarat el.

„Trebuie să ne gândim să facem ca biserica locală să crească, astfel încât poporul (mongol) să-și ia biserica în mână”, a adăugat el. „Altfel, colonizăm Mongolia din nou, iar acest lucru nu are sens”, a mai adăugat el, conform dw.com

Papa Francis, mesaj pentru China

Papa Francisc i-a îndemnat pe catolicii chinezi să fie „buni cetățeni” și „buni creștini”. A fost caz rar în care Sfântul Părinte a abordat public problema religiei în China. Comentariile aparent neașteptate ale lui Francisc au fost făcute în timpul slujbei sale de duminică din capitala mongolă Ulaanbaatar.

Călătoria a fost analizată cu atenție, având în vedere caracterul istoric. Un motiv ar fi că este prima deplasare a unui Papă în această națiune asiatică slab populată. Al doilea motiv este apariția potențialelor reverberații geopolitice. Mongolia se află între Rusia, a cărei invazie în Ucraina a fost criticată public de Francisc, și China, un stat ateu în care practica religioasă este puternic restricționată de guvern. Oficial, în China există aproximativ 6 milioane de catolici. Totuși numărul acestora ar putea fi mai mare. Dacă se numără și cei care practică în bisericile clandestine pentru a evita să intre în vizorul autorităților, informează edition.cnn.com