Infofinanciar > Lumea la zi > Papa a criticat deciziile Comisiei Europene. Suveranul pontif ia apărarea emigranților
Lumea la zi

Papa a criticat deciziile Comisiei Europene. Suveranul pontif ia apărarea emigranților

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Pledând pentru soarta migranţilor care traversează Mediterana, Papa a criticat deciziile Comisiei Europene. Suveranul pontif a acuzat „indiferenţa” şi „frica” unei Europe tentate să se închidă în sine.

Încă din prima zi a vizitei la Marsilia, Papa a criticat deciziile Comisiei Europene susținând cauzele migranților. Discursul suveranului pontif survine însă într-un context de ostilitate tot mai mare faţă de solicitanţii de exil în Europa.

Șeful Bisericii Catolice a fost întâmpinat la aeroport de prim-ministrul francez Elisabeth Borne. De aici, a plecat cu Fiatul său alb către bazilica Notre-Dame de la Garde din Marsilia. Cel de al doilea oraș al Franței are o istorie puternic marcată de migrație.

Ajuns la Notre-Dame de la Garde, Papa Francisc a participat mai întâi la o rugăciune alături de cler. Ulterior s-a întâlnit cu reprezentanţi ai altor religii, în special creştini, musulmani şi evrei. Întâlnirea a avut loc în faţa memorialului ridicat în cinstea marinarilor şi migranţilor dispăruţi pe mare.â

Cu această ocazie suveranul pontif a reluat mesajul său de ajutor şi ospitalitate.”Nu mai putem asista la tragediile naufragiilor cauzate de traficul atroce şi de fanatismul indiferenţei”, a spus Papa.

Un discurs acuzator la adresa Comisiei Europene

Șeful Bisericii Catolice susține încă de la alegerea sa, în urmă cu zece ani, cauza migranţilor. „Persoanele care riscă să se înece atunci când sunt abandonate în valuri trebuie să fie salvate. Este o datorie a umanităţii, este o datorie a civilizaţiei. Credincioşi, trebuie (…) să fim exemplari în primirea reciprocă şi fraternă”, a afirmat Papa Francisc.

Suveranul Pontif a denunţat încă o dată „imensul cimitir” în care s-a transformat Marea Mediterană. Unde „este îngropată demnitatea umană”, a subliniat acesta.

„În faţa unei astfel de tragedii, cuvintele nu servesc la nimic, ci doar acţiunile”, a subliniat Sfântul Părinte. El a acuzat „paralizia fricii” şi a mulțumit ONG-urilor care ajută migranţii pe mare. Totodată, Papa a denunţat decizia întoarcerii migranților „pentru că ceva lipseşte la bord… Sunt gesturi de ură sub masca neutralităţii”.

Astăzi, peste 60.000 de persoane sunt aşteptate la slujba pe care Suveranul Pontif o va celebra pe stadionul Velodrome. Aceasta va fi precedată de o plimbare cu papamobilul de-a lungul Prado, un mare bulevard al Marsiliei, unde sunt aşteptaţi să asiste alte 10.000 de persoane, conform Agerpres.

Și Germania se revoltă împotriva politicilor UE

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a alăturat unui cor din ce în ce mai mare de critici ai noului acord de migrație încheiat de Uniunea Europeană cu Tunisia. Baerbock a declarat că drepturile omului și deficiențele procedurale îl exclud ca fiind un model pentru viitor.

Scrisoarea sa adresată executivului UE Comisiei Europene subliniază conflictul intern al UE. Pe de o parte sunt cei care urmăresc politici tot mai dure pentru a opri imigrația ilegală. Iar pe de alta, cei care pun accentul pe considerente umanitare și pe lacunele de pe piața muncii. „”Democrația, drepturile omului și statul de drept trebuie să ne ghideze în cooperarea noastră. Lucru care nu a fost luat în considerare în mod corespunzător, în acordul cu Tunisia”, a declarat ministrul german.

Italia și instituțiile UE au semnat în iulie un acord cu Tunisia. Acestea au promis ajutor cu condiția ca guvernul tunisian să ai măsuri drastice împotriva traficanților de persoane. Totodată, a fost impus șui un control mai strict asupra plecărilor pe mare.