Infofinanciar > Lumea la zi > Până unde a ajuns tehnologia? Cum revoluționează IA știința
Lumea la zi

Până unde a ajuns tehnologia? Cum revoluționează IA știința

intelligence.sri.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Dezbaterile privind inteligența artificială (IA) tind să se concentreze pe potențialele sale pericole. Prejudecata și discriminarea algoritmică, distrugerea în masă a locurilor de muncă și chiar, spun unii, dispariția umanității. Cu toate acestea, în timp ce unii observatori se tem de aceste scenarii distopice, alții se concentrează asupra potențialelor recompense. Potrivit acestora, IA ar putea ajuta omenirea să rezolve unele dintre cele mai mari și mai spinoase probleme ale sale.

Și, spun ei, IA va face acest lucru într-un mod foarte specific. Prin accelerarea radicală a ritmului descoperirilor științifice, în special în domenii precum medicina, știința climei și tehnologia ecologică. Personalități recunoscute din domeniu, precum Demis Hassabis și Yann LeCun, consideră că IA poate accelera progresul științific și poate duce la o epocă de aur a descoperirilor.

Pericolele IA

Astfel de afirmații merită să fie examinate și ar putea oferi o contrapondere utilă la temerile legate de șomajul pe scară largă și de roboții ucigași. Multe tehnologii anterioare au fost, desigur, aclamate în mod fals ca fiind remedii. Telegraful electric a fost lăudat în anii 1850 ca un vestitor al păcii mondiale. La fel și avioanele în anii 1900. În anii 1990, experții au spus că internetul va reduce inegalitatea și va eradica naționalismul. Dar mecanismul prin care se presupune că IA va rezolva problemele lumii are o bază istorică mai solidă. Au existat mai multe perioade în istorie în care noile abordări și noile instrumente au ajutat într-adevăr la apariția unor explozii de descoperiri științifice și inovații care au schimbat lumea.

În secolul al XVII-lea, microscoapele și telescoapele au deschis noi perspective de descoperire. I-au încurajat pe cercetători să favorizeze propriile observații în detrimentul înțelepciunii primite din antichitate. Introducerea revistelor științifice le-a oferit noi modalități de a-și împărtăși și face publice descoperirile. Rezultatul a fost un progres rapid în astronomie, fizică și în alte domenii. De asemenea au rezultat și noi invenții. De la ceasul cu pendul până la motorul cu aburi, motorul principal al Revoluției industriale.

Avansul tehnologic

Apoi, începând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, înființarea laboratoarelor de cercetare. Acestea au reunit idei, oameni și materiale la scară industrială. Aceasta a dat naștere la alte inovații, cum ar fi îngrășămintele artificiale, produsele farmaceutice și tranzistorul, elementul de bază al computerului. De la jumătatea secolului al XX-lea, computerele au permis, la rândul lor, noi forme de știință bazate pe simulare și modelare. De la proiectarea de arme și avioane la prognoze meteorologice mai precise.

Și este posibil ca revoluția calculatoarelor să nu se fi încheiat încă. Instrumentele și tehnicile de IA sunt acum aplicate în aproape toate domeniile științei, deși gradul de adoptare variază foarte mult. 7,2 % din lucrările de fizică și astronomie publicate în 2022 au implicat IA, de exemplu, în comparație cu 1,4 % în științele veterinare. IA este utilizată în multe moduri. Ea poate identifica candidați promițători pentru analiză, cum ar fi molecule cu proprietăți speciale în descoperirea de medicamente sau materiale cu caracteristicile necesare în baterii sau celule solare. Ea poate trece prin stive de date, cum ar fi cele produse de acceleratoarele de particule sau de telescoapele robotizate, căutând modele. Instrumentele de asistare artificială au fost folosite, printre altele, pentru a identifica noi antibiotice și pentru a descoperi accente regionale la lupi.

Toate acestea sunt binevenite. Dar acestea au mers mai departe. Au modificat practica științifică în sine și au deblocat mijloace mai puternice de a face descoperiri, permițând oamenilor și ideilor să se amestece în moduri noi și la scară mai largă, informează economist.com