Lumea la zi

Păcălesc oamenii moartea? Descoperire științifică despre meduzele „nemuritoare”

Păcălesc oamenii moartea? Descoperire științifică despre meduzele „nemuritoare”
sursa foto daily star

Meduza nemuritoare a fost descoperită în secolul XIX, dar savanții au observat abia recent, în anii ’90. Mitul nemuririi este una dintre cele mai vechi fantezii ale omenirii. Cu mult timp în urmă, se organizau expediții pentru descoperirea izvorului tinereții eterne, fiindcă oamenii sunt dintotdeauna atrași de ideea de a trăi veșnic.

Există multe specii care au vieșți incredibil de lungi, cum ar fi broaștele țestoase, care trăiesc 150 de ani, sau rechinii de Groenlanda, care pot atinge vârsta de 400 de ani. În adâncurile mărilor trăiește o specie de meduză care, din punct de vedere biologic, este nemuritoare (trecerea timpului nu declanșează procesul de îmbătrânire și nu duce la moarte). Meduza nemuritoare adultă are lățimea de 4.5 milimetri când atinge vârsta potrivită pentru împerechere. Când este amenințată sau grav rănită, se transformă într-o bilă, iar celulele sale încep să se transforme în alte tipuri de celule.

Misterul elucidat

Un grup de oameni de știință de la o universitate din Spania a reușit să dezlege misterele din spatele meduzei nemuritoare care sfidează vârsta – iar aceasta ar putea fi folosită în curând pentru a ajuta oamenii Secretul vieții nemuritoare ar putea fi cu un pas mai aproape, grație unui grup de oameni de știință. O echipă de la Departamentul de biochimie și biologie moleculară de la Universitatea din Oviedo, Spania, a studiat una dintre singurele creaturi de pe planetă care se apropie de a fi clasificată drept „nemuritoare”. Meduza nemuritoare, mai bine cunoscută sub numele de Turritopsis Dohrnii, are capacitatea de a trece de la viața de adult înapoi la stadiul de larvă, după bunul plac.

Și, deși nu este strict imposibil de ucis – deoarece boala sau faptul de a fi mâncată o poate distruge – își păstrează capacitatea de a inversa îmbătrânirea și de a trăi efectiv atât timp cât dorește. Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, se numește Comparative Genomics Of Mortal and Immortal Cnidarians Unveils Novel Keys Behind Rejuvenation. Pentru a rezuma raportul foarte lung, oamenii de știință au luat meduza nemuritoare și au comparat-o cu o meduză verișoară aproape exactă, potrivit DailyStar

Sfidarea vârstei

Ei au secvențiat genomurile și au reușit să izoleze partea exactă a ADN-ului pe care meduza care sfidează vârsta – cunoscută și sub numele de metazoare – o folosește pentru a se transforma înapoi într-o versiune foarte tânără a sa. „Turritopsis dohrnii este singurul metazoar capabil să întinerească în mod repetat după ce meduzele sale se reproduc, făcând aluzie la nemurirea biologică și provocând înțelegerea noastră despre îmbătrânire. „Am identificat variante și expansiuni ale genelor asociate cu replicarea, repararea ADN-ului, menținerea telomerilor, mediul redox, populația de celule stem și comunicarea intercelulară. „În plus, am constatat reducerea la tăcere a țintelor complexului represiv polifactorial 2 și activarea țintelor pluripotenței în timpul LCR, ceea ce indică acești factori de transcripție ca fiind inductori ai pluripotenței în T. dohrnii.”

Practic, pentru cei care nu au diplome – sau masterate – în științe biologice, ei au reușit să găsească cu succes partea de ADN care îl face să îmbătrânească, în esență, înapoi, au aflat ce părți dacă afectează și acum îl studiază mai departe. Aceștia au reușit, de asemenea, să găsească părți ale ADN-ului similare cu cele ale oamenilor, ceea ce înseamnă că, într-o zi, peste multe decenii, ar putea fi folosit pentru a inversa îmbătrânirea la oameni sau pentru a ajuta la vindecarea multor boli pe care noi nu le putem vindeca în prezent.