Infofinanciar > Info > Până când îți mai poți cumpăra vechime pentru pensie. Nu da cu piciorul acestei șanse!
Info

Până când îți mai poți cumpăra vechime pentru pensie. Nu da cu piciorul acestei șanse!

pensie Sursă foto: playtech.ro
Foto: cursdeguvernare.ro

Legislația actuală spune că nu poți ieși la pensie decât dacă ai o vechime de minimum 15 ani în serviciu și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. De asemenea, în legea 127 există varianta de a avea  un minim de cotizaţie de 10 ani, dar această lege nu a fost aplicată până acum.

Partea mai dură este aceea că se cam apropie funia de par. Nu îți mai poți cumpăra vechime decât până în luna august a anului viitor inclusiv. Adică mai este puțin peste un an, și banii ce trebuie dați nu sunt tocmai floare la ureche.

Să facem socoteli

Pe cale de conscință, pensia minimă ar însemna cam 40% din salariul minim brut, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Dată-limită

Bref, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

Dar, dacă va fi valabilă varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă, aceasta  ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Atunci, calculul pentru pensia minimă ar fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Așadar, cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul ieşirii la pensie.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

Prevederile PNRR apropo de pensii

– Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

– Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

– Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.

– Se elimină pensionarea anticipată.

– Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).

– Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.