Infofinanciar > Lumea la zi > Pact încheiat. Israelienii pot călători în SUA fără vize
Lumea la zi

Pact încheiat. Israelienii pot călători în SUA fără vize

SUA și Israel
Sursa foto Arhiva companiei

Administrația președintelui american Joe Biden a confirmat că va permite israelienilor să călătorească fără vize în SUA. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda condamnărilor și a îngrijorărilor legate de tratamentul aplicat de Israel călătorilor palestinieni și arabo-americani.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a declarat că Israelul a fost desemnat pentru Programul de scutire de vize (VWP). Cetățenii israelieni vor putea călători în SUA fără viză până la 30 noiembrie.

Israelinii, acceptați fără vize

„Desemnarea Israelului în programul Visa Waiver este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune în materie de securitate și a cooperării strânse dintre cele două țări. Această desemnare reprezintă mai mult de un deceniu de muncă și coordonare între Statele Unite și Israel. Va spori colaborarea dintre cele două națiuni în ceea ce privește combaterea terorismului, aplicarea legii și alte priorități comune ale noastre.”, a declarat secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas.

Michael Herzog, ambasadorul Israelului în SUA, a lăudat, de asemenea, decizia de miercuri. Acesta a considerat-o o „piatră de hotar semnificativă” în relația dintre cele două țări.

„Legăturile noastre de la om la om reprezintă coloana vertebrală a relației noastre speciale. Acestea vor deveni doar mai puternice”, a scris Herzog într-o postare pe rețelele de socializare.

Acțiunea urmează unei întâlniri de profil înalt între Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Această întâlnire a avut loc în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite. Cei doi lideri s-au angajat să continue cooperarea. Însă perspectiva intrării Israelului în VWP a fost condamnată pe scară largă de către avocații arabo-americani pentru drepturile civile.

Cooperare între SUA și Israel

Acest lucru se datorează faptului că unul dintre elementele principale ale programului este ceea ce se numește „reciprocitate”. Țările care fac parte din VWP trebuie să permită cetățenilor americani să călătorească fără viză în schimbul unei relaxări similare a cerințelor de viză pentru cetățenii lor care călătoresc în SUA.

Zeci de cetățeni americani și alți cetățeni străini de origine palestiniană și arabă sunt refuzați în mod obișnuit de autoritățile israeliene. Acestea controlează tot accesul în teritoriile palestiniene ocupate.

De exemplu, în 2019, Israelul le-a blocat pe congresistele americane Ilhan Omar și Rashida Tlaib să viziteze țara și teritoriile palestiniene ocupate . Acest lucru s-a întâmplat din cauza „activităților lor de boicotare împotriva Israelului”.

Administrația Biden a afirmat că Israelul „a făcut actualizări ale politicilor sale de intrare pentru a îndeplini cerința VWP de a extinde privilegiile reciproce tuturor cetățenilor americani, fără a ține cont de originea națională, religie sau etnie”.

„Această realizare importantă va spori libertatea de circulație a cetățenilor americani, inclusiv a celor care locuiesc în teritoriile palestiniene sau care călătoresc spre și dinspre acestea”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Cu toate acestea, apărătorii drepturilor omului au pus la îndoială faptul că Israelul își va respecta angajamentele.

Își va respecta Israelul angajamentul?

Comitetul antidiscriminare americano-arab (ADC) a declarat că a depus o plângere împotriva desemnării Israelului în cadrul VWP. „Rapoarte credibile și propriile investigații ale ADC au arătat că Israelul nu a reușit să îndeplinească toate cerințele legale pentru admitere”, a declarat grupul.

Abed Ayoub este directorul executiv al ADC. Acesta a făcut declarații pentru Al Jazeera. Prin permiterea Israelului să intre în program, administrația Biden „a aprobat și a îmbrățișat discriminarea și apartheidul israelian”.

„Prin această decizie, guvernul american va trimite un mesaj că nu toți deținătorii de pașapoarte americane sunt egali”, a spus Ayoub.

Cele mai importante grupuri pentru drepturile omului și experți internaționali nu sunt de acord cu această decizie. Au acuzat Israelul că menține un sistem de apartheid împotriva palestinienilor.
În ciuda criticilor la adresa situației drepturilor omului din guvernul israelian, Biden a declarat că sprijinul său pentru această țară este de neclintit. Israelul primește anual un ajutor militar american de cel puțin 3,8 miliarde de dolari.

„M-ați auzit spunând de multe ori: Dacă nu ar exista Israelul, ar trebui să inventăm unul, și vorbesc serios”, i-a spus președintele american lui Netanyahu la New York.