Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul se confruntă cu o intensificare a violențelor palestiniene
Lumea la zi

Israelul se confruntă cu o intensificare a violențelor palestiniene

Israelul se confruntă cu o intensificare a violențelor palestiniene
Foto: facebook.com

Israelul se confruntă cu o intensificare a violențelor palestiniene, mai ales de-a lungul gardului de securitate din zona Gaza.

Organizarea, săptămâna trecută, a unei reuniuni la Beirut a șefilor principalelor organizații ale rezistenței palestiniene, pregătește un nou val de acțiuni teroriste, spun experții în securitate.

Intensificare a violențelor

De vină ar fi atât scăderea asistenței externe pe care o primesc grupările palestiniene. Dar și succesele Israelului în normalizarea relațiilor cu vechi rivali din regiune.

La Beirut a avut loc o reuniune a liderilor câtorva organizații teroriste din Fâşia Gaza. Cele mai importante dintre ele au fost Hamas, Jihadul islamic și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei.

Ca niciodată până acum, la sfârșitul reuniunii, care de obicei era ținută în secret, s-au făcut câteva gesturi -simbol. Nu numai că a fost dat publicității un comunicat comun, dar participanții s-au și fotografiat în grup.

În comunicatul comun se menționa că organizațiile numite își vor continua eforturile de intensificare a acțiunilor împotriva forțelor militare israeliene. Asta în zona Fâşia Gaza, și în regiunile Yehuda şi Shomron. Dar mai cu seamă la Ierusalim, în perimetrul Moscheei Al-Aqsa.

Tensiuni mari

Deja cu 2 săptămâni înainte, sute de palestinieni se strângeau în câteva puncte din apropierea gardului de Securitate. Aici încercau să-l străpungă sau chiar foloseau explozive împotriva unităților militare israeliene dislocate la fața locului. Pentru alungarea turburenților, conducerea militară israeliană a apelat la metodele clasice de dispersare a demonstrațiilor.  Gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade de șoc.

Unde s-a constatat că palestinienii fac uz de arme de foc, armata a folosit lunetiști. Ei au să tras la nivelul picioarelor celor înarmați.

Lupta pentru contribuții

Unii dintre comentatorii militari au explicat violențele pe seama faptului că organizația Hamas încearcă astfel să pună presiune asupra Israelului. Idea e ca Israel să intervină pe lângă Qatar, finanțatorul autorităților din Fâșia Gaza, astfel ca să-și mărească contribuția lunară. Se spear o creștere în funcție de costul de trai, care s-a mărit cu 50% față de lunile anterioare.

Alt comentator nu pierde însă din vedere tratativele de normalizare a relațiilor dintre Israel şi Arabia Saudită. Ceea ce s-ar traduce în viitoare facilități pentru Autoritatea Palestiniană, fapt care nu este întocmai pe placul organizațiilor teroriste palestiniene.

Se pierd bani

O altă reacție punitivă israeliană la recrudescența violențelor din zonă Fâşiei Gaza privește și închiderea punctelor de trecere spre Israel.

Astfel, cei 18.000 de palestineni care aveau permise de lucru în țara vecină nu mai pot merge la muncă. Urmarea acestui fapt este pierderea a 11 milioane de shekeli, zilnic, pentru economia din Fâșia Gaza.