Infofinanciar > Lumea la zi > Orezul s-a scumpit alarmant! Este cel mai mare preț din ultimii 15 ani
Lumea la zi

Orezul s-a scumpit alarmant! Este cel mai mare preț din ultimii 15 ani

orezul, sursa foto dreamstime
sursa foto: arhiva companiei

Orezul se vinde acum la un extrem de ridicat. Costul a atins cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani. Scumpirile au fost cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile care au afectat producțiile de orez.

Inundațiile din Brazilia pun presiune asupra pieței, este posibil ca țara să fie nevoită să importe orez. Indonezia continuă să cumpere volume semnificative de pe piața mondială.

Restrângerile la export impuse anul trecut de India, cel mai mare exportator mondial de orez, și îngrijorările legate de efectele posibile ale secetei provocate de fenomenul meteo El Nino asupra producției din Asia de Sud-Est au contribuit la această situație.

Inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au exacerbant aceste preocupări,. Fenomenele meteo au  afectat în special statul Rio Grande do Sul. Acesta este responsabil pentru 70% din producția totală de orez a țării.

Prețurile orezului thailandez, considerat un punct de referință pentru piața din Asia, au crescut cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie. Costul a ajuns la 649 de dolari pe tonă. Această creștere bruscă a prețurilor ar putea avea un impact semnificativ asupra inflației și ar putea duce la majorarea costurilor de import pentru țările cumpărătoare. Asta având în vedere că orezul este un aliment esențial pentru miliarde de persoane din Asia și Africa.

Întârzierea recoltei și sosirea acesteia pe piață în Asia de Sud-Est agravează situația. Thailanda și Vietnamul, al doilea și respectiv al treilea cel mai mare exportator de orez, se confruntă cu întârzieri în procesul de recoltare, potrivit RTV.