Infofinanciar > Info > Gata cu frica datornicilor! S-a adoptat o ordonanță de urgență care vizează recuperatorii de creanțe
Info

Gata cu frica datornicilor! S-a adoptat o ordonanță de urgență care vizează recuperatorii de creanțe

Împrumuturi - sursa foto - afaceri.news
sursa foto arhiva companiei

Această ordonanță de urgență este pentru cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori. Mai exact, românii datornici scapă de un stres.

Aceștia prin noua lege nu vor mai putea fi hârțuiți de reprezentanții instituțiilor financiare nebancare.

Firmele care au achiziționat creanțe de la bănci și alte entități va fi mai greu să îi execute silit pe restanțieri sau să îi hărțuiască. Mai mult, aceste entități care recuperează creanțe vor trebui să fie autorizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

„De asemenea, creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită”, se arată în textul ordonanței.

Potrivit ordonanței, cumpărătorii de credite sunt cei care plătesc anumite sume băncilor pentru creditele neperformante, iar administratorii de credite sunt cei „care acționează în numele unui cumpărător de credite în ceea ce privește drepturile unui creditor ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană”, scrie G4Media.