Infofinanciar > Info > O nouă ordonanță de urgență! Datornicii la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatori
Info

O nouă ordonanță de urgență! Datornicii la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatori

Credit bancar
Sursa foto: arhiva companiei

Oficialii au adoptat o nouă ordonanță de urgență. Conform acesteia, relația dintre recuperatorii de creanțe și românii care au împrumutat bani de la bănci sau IFN-uri (instituții financiare nebancare) va fi reglementată. În acest fel, se va aplica, mai târziu, o directivă europeană.

Firmelor care au cumpărat creanțe de la bănci, și altor entități, le va fi mult mai dificil să îi execute silit pe restanțieri. De asemenea, aceștia nu vor mai putea nici să îi hărțuiască.

Autorizații oficiale

Totodată, entitățile a căror activitate este să recupereze creanțele trebuie să li se ofere o autorizație. Aceasta va fi eliberată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

„De asemenea, creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită”, este menționat în textul ordonanței de urgență.

Noi reglementări

După cum este precizat în ordonanță, cumpărătorii de credit sunt cei care achită anumite sume băncilor pentru creditele neperformante. Administratorii sunt, conform ordonanței cei  „care acționează în numele unui cumpărător de credite în ceea ce privește drepturile unui creditor ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană”.

A fost introdusă o nouă reglementare. Până acum acest lucru nu era necesar. Este vorba despre un mesaj pe care recuperatorii de creanțe și administratorii de credite trebuie să îl transmită. În momentul în care aceștia achiziționează creanțele de la bancă trebuie să îi informeze, în scris, pe consumatori despre acest lucru.

Fără hărțuire

În plus, cei care au achiziționat creditele, și administratorii acestora, vor fi nevoiți să acționeze cu bună credință. Aceștia trebuie să le transmită debitorilor toate detaliile, clase, prin care să nu fie înșelați. De asemenea, aceștia mai trebuie și să protejeze informațiile personale ale consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceștia vor trebui să se adreseze consumatorilor cu respect. Într-un mod care „să nu constituie hărțuire, constrângere sau influență nejustificată”, după cum se mai arată în ordonanță.

În anul 2023, după cum au transmis reprezentanții Băncii Naționale a României, procentul creditelor neperformante era de aproape 3%. Numărul debitorilor de la noi din țară era mai mare de 260.000. Dintre aceștia, aproape 30.000 erau restanțieri la Instituții Financiare Nebancare, informează economedia.ro

Protecție pentru consumatori

De asemenea, în documentul oficial se mai menționează că ANPC va oferi o listă cu administratorii de credite care sunt autorizați.

„ANPC va institui o listă actualizată, pusă la dispoziția publicului pe site-ul autorității, care să asigure transparența în ceea ce privește numărul și identitatea administratorilor de credite autorizați, inclusiv cei autorizați în alte state membre ale Uniunii Europene care prestează servicii pe teritoriul României.

Aceste măsuri vor conduce la creșterea nivelului de protecție a consumatorilor ca urmare a reglementării activității administratorilor de credite și cumpărătorilor de credite ai drepturilor unui creditor ce decurg dintr-un contract de credit neperformant”, se mai precizează în ordonanță.