Infofinanciar > Lumea la zi > Orban pune la îndoială politicile UE și apartenența la Ucraina! Cum își pierde acesta susținătorii
Lumea la zi

Orban pune la îndoială politicile UE și apartenența la Ucraina! Cum își pierde acesta susținătorii

viktor orban sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Guvernul Ungariei a trimis vineri un sondaj către cetățenii săi în care se întreabă dacă Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei sau să îi acorde statutul de membru, într-o acțiune despre care analiștii au spus că este o încercare a premierului Viktor Orban de a-și spori sprijinul.

Sprijinul pentru partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a scăzut cu 5 puncte în ultimul an, potrivit unui sondaj realizat în octombrie de grupul de reflecție liberal Republikon, în timp ce Ungaria se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din UE și cu o încetinire economică.
Fidesz a fost susținut în continuare de 29% din electorat, cu mult peste cel mai apropiat rival din opoziție, cu 12%, dar Orban va dori să inverseze declinul înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor.

Orban, la putere din 2010

„A început o desprindere de baza electorală (…) această campanie are ca scop să oprească acest lucru”, a declarat Zoltan Novak, analist politic la think tank-ul Centre for Fair Political Analysis. „Acesta este un instrument bun pentru a le scutura electoratul de bază”.
Un alt sondaj realizat de institutul de sondaje Median a arătat, de asemenea, o scădere de 5 puncte a sprijinului pentru Fidesz între februarie și octombrie.

Orban, la putere din 2010, a fost în conflict cu UE din cauza blocului care a înghețat accesul Ungariei la fonduri de miliarde de euro din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic al țării în timpul guvernării sale, acuzații pe care Orban le neagă.

Întrebările din sondaj portretizează UE ca favorizând Ucraina în detrimentul Ungariei, unul dintre membrii săi.
La începutul acestei săptămâni, Orban a declarat că strategia blocului de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul, scrie Reuters.

Guvernul său a adoptat o poziție diferită față de Ucraina față de restul blocului, abținându-se de la furnizarea de arme și criticând sancțiunile UE împotriva Rusiei, deși în cele din urmă a sprijinit toate sancțiunile de până acum.