Infofinanciar > Lumea la zi > Cum a fost Orban înduplecat să accepte ajutorul pentru Ucraina? Meloni și Macron au jucat un rol important
Lumea la zi

Cum a fost Orban înduplecat să accepte ajutorul pentru Ucraina? Meloni și Macron au jucat un rol important

viktor orban sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

A fost nevoie de mult farmec din partea prim-ministrului italian Giorgia Meloni și de câteva invitații din partea francezilor pentru a-l convinge pe prim-ministrul ungar Viktor Orban să accepte să sprijine trimiterea unui ajutor de 50 de miliarde de euro către Ucraina.

Meloni a condus conversațiile cu Orban datorită relației lor de lungă durată, au declarat doi diplomați. „A încercat de mai multe ori să fie o punte de legătură și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a declarat unul dintre diplomați.

Ajutor pentru Ucraina

Decizia, luată joi, la summitul de la Bruxelles, a fost una cheie pentru liderii UE. Aceștia au vrut să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina. Dar și să arate în același timp că au fost capabili să țină în frâu rebeliunea din Ungaria. Orban a amenințat în repetate rânduri că va recurge la veto-uri în legătură cu o gamă largă de probleme europene pentru a obține bani de la UE.

Liderii UE au anunțat acest progres semnificativ într-un moment în care ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina este blocat de luni de zile în Congres. Și în condițiile în care Ucraina avea nevoie mare de bani în războiul său cu Rusia, care stagnează.

„Acest lucru trimite un semnal important și Statelor Unite”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson în sala liderilor după ce au ajuns la un acord, potrivit a doi oficiali familiarizați cu discuția care.

Acord fără Ucraina

Intrând la întâlnirea de joi, liderii au subliniat că, deși un acord fără Ungaria era posibil, acesta ar semnala Rusiei o lipsă de unitate europeană.

„Există un singur spectacol în oraș astăzi și acela este cu 27”, a declarat joi dimineață premierul olandez Mark Rutte, înainte de anunțarea acordului.

Persoane familiare cu biroul premierului italian au declarat că aceasta și-a început așa-numita muncă diplomatică cu luni în urmă. Cu discuții și întâlniri la care au participat diverși miniștri și oficiali. Chiar înainte ca liderii celor 27 să nu reușească să ajungă la un acord privind ajutorul pentru Ucraina în decembrie, deoarece Orban nu l-a susținut. Miercuri seară, 31 ianuarie, delegațiile au lucrat până târziu în noapte pentru a asigura un progres cu Orban.

Eforturile lui Meloni

Săptămâna aceasta, Meloni și-a intensificat eforturile. Ea a vorbit cu Orban la telefon. În plus cei doi s-au întâlnit la Hotel Amigo din Bruxelles pentru o discuție de o oră. Și din nou joi dimineața, înainte de începerea reuniunii.

Miercuri seara, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit, de asemenea, cu Orban. Asta după ce a petrecut săptămâni întregi concentrat pe construirea de punți cu acesta. La începutul acestei luni, el a încercat să îl convingă pe liderul ungar în timpul unui prânz la Elysée. În timpul acelui prânz, Macron i-a cerut lui Orban să îi împărtășească viziunea sa despre cum să integreze mai bine țările din estul UE.

Rolul important al lui Macron

Macron a jucat un rol cheie în aceste negocieri, au subliniat francezii. O opinie care a fost împărtășită de oficiali care nu sunt francezi.

„El nu a vrut niciodată să îl antagonizeze pe Orban. Ci mai degrabă să îl aducă la bord. Este abordarea care dă roade astăzi”, a declarat un apropiat al președintelui francez.

Aceste acțiuni au permis președintelui Consiliului European, Charles Michel, să înceapă imediat summitul prin anunțarea acordului mult așteptat, a declarat un oficial informat despre discuțiile din sală.

Concesii pentru Ucraina

Michel a sărit peste formalități, prezentând rapid detaliile acordului cu Orban. La care niciun lider nu a obiectat. Inclusiv mici concesii pentru Ungaria. Cum ar fi o discuție anuală privind pachetul de ajutor și, „dacă este necesar”, o revizuire peste doi ani. Acest lucru i-ar „permite lui Orban să salveze aparențele acasă”, a declarat un diplomat UE.

Ungaria s-a grăbit să prezinte rezultatul ca pe o victorie pentru Budapesta. Directorul politic al lui Orban, Balázs Orbán, care nu este rudă cu premierul ungar, a afirmat că Budapesta a obținut ceea ce și-a dorit de la summit.

„La sfârșitul primului an, ajutorul pentru Ucraina trebuie renegociat. Iar la sfârșitul celui de-al doilea an, întreaga problemă va fi reconsiderată în contextul bugetului UE pentru următoarea perioadă”, a scris Balázs Orbán pe X, conform politico.eu