Infofinanciar > Lumea la zi > Orban către Bruxelles: „Este timpul să scuturăm conducerea proastă a UE”
Lumea la zi

Orban către Bruxelles: „Este timpul să scuturăm conducerea proastă a UE”

Viktor Orban este premier la Budapesta încă din anul 2010 (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

„Dacă conducerea se dovedește a fi proastă, aceasta trebuie înlocuită. Este atât de simplu”, spune Viktor Orban.

Premierul ungar Viktor Orbán a cerut miercuri schimbarea conducerii de la Bruxelles, în timp ce a criticat politicile Uniunii Europene privind migrația și Ucraina.

„Sensul acestor alegeri europene este de a schimba conducerea”, a declarat liderul ungar în timpul unei adunări a unor personalități de dreapta la Bruxelles. „Dacă conducerea se dovedește a fi proastă, ea trebuie înlocuită. Este atât de simplu”.

Orbán încearcă să încline UE în direcția sa după alegerile europene din iunie, pentru care sondajele de opinie prevăd în prezent o creștere a dreptei. Un viraj spre dreapta ar putea schimba drastic politicile UE în probleme-cheie, de la climă la războiul din Ucraina.

Orban și comentariile lui

Remarcile tranșante ale liderului ungar au avut loc la Conferința Națională a Conservatorismului, o reuniune de două zile a liderilor de dreapta care a provocat un scandal la Bruxelles când municipalitățile locale au încercat să împiedice desfășurarea acesteia din cauza a ceea ce autoritățile au declarat că sunt probleme de siguranță.

Adresându-se unei săli cu sute de academicieni, oficiali și jurnaliști, Orbán a comparat intervenția poliției la conferință cu „opresiunea” din Ungaria comunistă din anii 1980.

„Cred că libertatea în Europa, și în special la Bruxelles, este în pericol, așa cum s-a demonstrat ieri”, a spus Orbán, declanșând aplauze din partea mulțimii. „Fie că îl numim comunism sau nu, trăim în pragul […] opresiunii în Europa”.

Orbán, care nu s-a sfiit niciodată să atace UE în ciuda faptului că este membru, a criticat aspru politica de migrație a blocului în timpul conversației sale cu președintele conferinței, Yoram Hazony. El a declarat că a trăi „într-o societate creștină” este „un lucru uimitor. De ce ar trebui să renunțăm la el?”.

Orbán este considerat cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în UE și a declarat că nu dorește să renunțe la „relațiile economice” de lungă durată ale Budapestei cu Moscova, în ciuda războiului actual al Kremlinului împotriva Ucrainei.

Deși recunoaște dreptul Ucrainei de a se apăra, Orbán a declarat că acesta „nu este războiul maghiarilor”.

„Ceea ce fac europenii este rău, nu vizează încetarea focului și nu ne confruntăm în mod serios cu toate consecințele susținerii unei țări care se află într-un război care nu poate fi [câștigat]”, a spus el.

Influența Ucrainei

Ucraina este acum doar un „protectorat” al Occidentului, a adăugat el, deoarece fără bani și arme din partea UE și SUA, Ucraina „ca stat va înceta să mai existe”, a spus Orbán.

Făcând ecoul uneia dintre justificările preferate ale lui Putin pentru invazia sa la scară largă a Ucrainei, Orbán a spus că acest conflict are ca scop potențiala aderare a Kievului la NATO și că liderul rus nu va ceda niciodată în această privință.

„Ei vor face întotdeauna tot ce pot pentru a avea ceva între granița Rusiei și granița țărilor NATO”, a spus el. „Trebuie să existe o zonă tampon”.

Conferința, la care participă conservatori importanți precum Nigel Farage din Marea Britanie și fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, a început marți la Claridge, un local situat în apropiere de Cartierul European. Dar adunarea a devenit haotică atunci când poliția locală a apărut, la cererea primarului local, pentru a închide reuniunea.

Organizatorii au reușit să continue marți conferința, deși poliția a stat la ușă și a împiedicat intrarea noilor veniți.

În cele din urmă, un tribunal belgian a anulat ordinul primarului local și a permis desfășurarea conferinței miercuri, fără nicio intervenție, scrie POLITICO.