Infofinanciar > Info > Orașul Harkov din Ucraina primește o nouă șansă! Un arhitect celebru va ajuta la recondiționare
Info

Orașul Harkov din Ucraina primește o nouă șansă! Un arhitect celebru va ajuta la recondiționare

Harkov
Credit imagine: b1.ro

Se pare că Ucraina primește ajutor din toate părțile lumii. Celebrul arhitect britanic, Norman Foster, s-a oferit să ajute la restaurarea orașului Harkov, care a fost distrus parțial în urma invaziei rușilor. Arhitectul este cunoscut pentru restaurarea clădirii parlamentului german și pentru proiectarea Podului Millennium din Londra.

Fundaţia arhitectului în vârstă de 86 de ani a declarat că Norman Foster a vorbit luni prin videoconferinţă cu Igor Terehov, primarul din Harkov.

Norman Foster i-a prezentat un plan de reconstrucţie a oraşului Harkov, cunoscut pentru arhitectura sa în stil Art Nouveau şi din care un sfert din clădiri au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Situat lângă graniţa cu Rusia, oraşul Harkov a fost scena unor lupte acerbe la începutul ofensivei ruse, dar a rămas sub controlul ucrainean.

Norman Foster a spus că doreşte „să adune cele mai bune minţi, cu cele mai bune talente din lume în materie de planificare, arhitectură, design şi inginerie” cu scopul de a începe să lucreze „imediat” pentru a permite „renaşterea oraşului Harkov”.

Primul pas în reconstruirea Harkovului

El a spus că primul pas va fi elaborarea unui plan pentru un „oraş al viitorului”, care să „combine cea mai preţuită şi venerată moştenire a trecutului cu cele mai dezirabile şi mai ecologice infrastructuri şi clădiri”.

În extrase video ale discuţiei publicate miercuri de oficialităţile oraşului, Igor Terehov i-a spus lui Norman Foster „că i-a văzut munca şi îşi doreşte cu adevărat să vadă acest stil nou, progresist în oraşul nostru”.

„Mi-aş dori să avem un centru al oraşului care să devină unul din punctele forte ale Europei”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, aproximativ 25% din clădirile oraşului au fost distruse, iar Harkov are nevoie de spitale noi, şcoli şi grădiniţe noi, precum şi birouri pentru sectorul său tehnologic în plină expansiune. Toate aceste clădiri ar trebui să fie echipate cu adăposturi anti-bombe, a spus el, subliniind că în clădirile rezidenţiale ar trebui să existe şi parcări subterane cu „funcţie dublă”, care să poată fi transformate în adăposturi în caz de urgenţă.