Infofinanciar > Info > În martie se trece la ora de vară! Când se dau acele ceasului înainte
Info

În martie se trece la ora de vară! Când se dau acele ceasului înainte

realitatea.net
sursa foto realitatea.net

În curând, va fi momentul schimbării orei de vară în 2023, când toată lumea va trebui să-și ajusteze ceasurile. Conform calendarului oficial, această schimbare va avea loc în luna martie. Prin această modificare, ora 03:00 se va deplasa cu o oră înainte, devenind ora 04:00.

În ultimul weekend al lunii martie 2023, România va trece la ora de vară. Astfel, în data de 26 martie 2023, ora 03:00 va fi devansată cu o oră, devenind ora 04:00. În mod teoretic, dormim cu o oră mai puțin în noaptea de 25 spre 26 martie. Această trecere la ora de vară are ca scop obținerea de mai multă lumină naturală pentru a desfășura diverse activități.

România ar fi vrut să renunțe la echinocțiul de primăvară

În trecut, trecerea la ora de vară a avut ca scop economisirea energiei electrice. Însă, în ultimii ani, Uniunea Europeană a solicitat statelor membre să decidă dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă, pentru a evita efectele negative ale schimbării de două ori pe an asupra populației. În acest context, România a decis să rămână la ora de iarnă pe tot parcursul anului, considerând că aceasta este ora standard.

Din cauza pandemiei de coronavirus, procesul de alegere între ora de vară și ora de iarnă a fost amânat pe termen nedeterminat, ceea ce înseamnă că ţările din Uniunea Europeană vor continua să treacă prin această schimbare de două ori pe an. Mai mult, în contextul crizei energetice din Europa, autoritățile din multe țări ar putea opta pentru menținerea orei de vară pe o perioadă cât mai lungă posibilă, deoarece aceasta ar duce la economii semnificative la consumul de energie electrică.

Istoria echinocțiului de primăvară

George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, este creditat cu ideea introducerii orei de vară, afirmând că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele, în anul 1895. Schimbarea orei a fost implementată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial de câteva țări din Europa, iar Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară începând cu anul 1916, între 30 aprilie și 1 octombrie.

Această schimbare a fost adoptată de Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia. În Marea Britanie, schimbarea orei de vară a fost introdusă în același an (între 21 mai și 16 octombrie). Cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei, schimbarea orei de vară se face în toate țările de pe continentul european. În România, schimbarea orei de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar la nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face în aceeași zi în toate statele.

Trecerea la ora de iarnă înapoi va avea loc în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, la ora 4:00 dimineața ceasurile se vor da cu o oră înapoi, devenind ora 3:00, iar România va reveni la ora Europei de Est +2 UTC, scrie Antena Observator.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.