Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Hill: Joe Biden vs Donald Trump. Pariuri riscante în cursa electorală din 2024
Lumea la zi

Opinie The Hill: Joe Biden vs Donald Trump. Pariuri riscante în cursa electorală din 2024

Alegeri SUA 2024
sursa foto arhiva

Sunt mai puțin de cinci luni până la ziua alegerilor. Revanșa prezumtivă dintre Joe Biden și Donald Trump pare stabilită. Dar este într-adevăr așa? Media pariurilor RealClearPolitics pentru desemnarea lui Joe Biden drept candidatul democraților se situează puțin sub 80%. Cu o tendință de scădere în ultima lună. Alți candidați cu medii de pariere în jurul sau peste 5% sunt guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și fosta primă doamnă Michelle Obama. Pentru un președinte în exercițiu fără contracandidați în interiorul partidului, acest lucru ar trebui să fie îngrijorător. De fapt, în această perioadă în 2020, media de pariere a lui Biden era cu peste 10 puncte procentuale mai mare.

În ceea ce privește partea republicană, media pariurilor RealClear pentru Donald Trump a fost în cea mai mare parte de peste 90% în ultimele trei luni. Următoarea persoană cu cea mai mare medie de pariere este fostul ambasador al Națiunilor Unite Nikki Haley, cu aproximativ 2 procente. Acest lucru sugerează că piețele de pariuri sunt încrezătoare că Trump va fi candidatul republican. Dar, având în vedere că mai este mai puțin de o lună până la pronunțarea sentinței în urma procesului și condamnării sale recente, nu este clar cum va influența acest lucru cotele de pariuri.

Donald Trump vs Joe Biden

Pentru a paria pe un eveniment este necesar să riști bani. Aici intervine Oddschecker, care oferă prețurile futures pentru fiecare cursă (la data de 18 iunie). Rețineți că aceste cifre se schimbă în mod constant pe măsură ce noi informații devin disponibile. Astfel încât un favorit de astăzi poate fi un risc mare mâine.  Biden este favoritul clar pentru a obține nominalizarea democrată. -303, ceea ce înseamnă că trebuie să puneți 303 dolari pentru a câștiga 100 de dolari dacă reușește. Următorul candidat cel mai probabil este Gavin Newsom, la +1200 (ceea ce înseamnă că trebuie să puneți 100 de dolari pentru a câștiga 1.400 de dolari dacă reușește). Michelle Obama se află pe locul trei, la +1800.

Din partea republicanilor, Donald Trump este favoritul clar (la -2000). Următorul candidat cel mai probabil este Nikki Haley (la +3500). Aceste cifre devin oarecum lipsite de sens la extreme, Ivanka Trump ajungând la +16900 și Donald Trump Jr. la +36900.

Pariuri riscante în cursa electorală din 2024

Prețurile futures devin mai tulburi cu candidații la funcția de vicepreședinte pentru ambele partide. Din partea democraților, există un haos total. La un moment dat, Andrew Cuomo (fostul guvernator al New York-ului) era la +300. El nu se mai află pe lista de candidați. Cel mai recent, Gavin Newsom este la +1400. Susan Rice (fost ambasador al SUA la Națiunile Unite) este la +2000. Michelle Obama este la +2400. Actuala vicepreședintă a lui Biden, Kamala Harris, este la +2500. Iar Gretchen Whitmer (guvernatorul statului Michigan) este la +2700. Faptul că șansele sunt atât de mari pentru o singură persoană sugerează că piața nu are nicio idee despre cine va fi candidatul la funcția de vicepreședinte. Un joc de zaruri la propriu.

De partea republicană, șansele continuă să se învârtă în mod imprevizibil. În prezent, Doug Burgum (guvernatorul Dakota de Nord) are o cotă de +400, JD Vance (senator de Ohio) are o cotă de +650. Iar Ben Carson (fost secretar american pentru locuințe și dezvoltare urbană) are o cotă de +700. Alți candidați sunt Tim Scott (senator de Carolina de Sud) la +1200 și Marco Rubio (senator de Florida) la +1100. Toate aceste valori sugerează că eventualul candidat la funcția de vicepreședinte nu este evident în acest moment. Oricare dintre acești candidați – sau eventual altcineva – fiind gata să fie numit astfel.

Îndoieli și rating

Deci, ce înseamnă toate aceste cifre? Chiar dacă atât Biden, cât și Trump ar trebui să fie candidații partidelor lor respective, există numeroase îndoieli. Având în vedere ratingul nefavorabil al lui Biden. La care se adaugă problemele juridice ale lui Trump, piețele futures sunt ezitante.

Mai mult, dacă ne uităm la alegerile generale, procentul de șanse implicite ca Biden sau Trump să câștige alegerile este de puțin sub 80 %. Pentru doi candidați care se presupune că și-au asigurat nominalizarea, acest procent este surprinzător de scăzut.

În ceea ce o privește pe Kamala Harris, zilele ei pe lista democraților în noiembrie par să se apropie de sfârșit. Ceea ce este în concordanță cu ratingul său scăzut de favorabilitate. Surprizele apar și pot apărea cu siguranță. Dar cu prețul ei futures împotmolit la +2500, probabilitatea ca ea să rămână pe bilet pare redusă.

Viitorul nu mai este sigur

Având în vedere vârsta lui Biden, un vot pentru el ar putea fi interpretat de unii ca un vot pentru vicepreședintele de pe buletinul de vot. Așa cum s-a întâmplat în 1944 cu Franklin D. Roosevelt și contracandidatul său Harry Truman. Păstrarea lui Biden pe bilet necesită înlocuirea lui Harris cu un vicepreședinte mai ușor de ales și mai favorabil.

Toate aceste șanse și viitorul se vor schimba pe măsură ce noi informații vor fi disponibile. Desigur, pariurile pe alegerile politice din Statele Unite sunt ilegale. Dar cifrele oferă informații despre tendințe și sentimente care pot fi informative cu privire la direcția în care se îndreaptă alegerile. Dar și, mai important, unde ar putea ajunge alegerile. Pe asta puteți paria cu siguranță.

Opinia îi aparține lui Sheldon H. Jacobson, profesor de informatică la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, conform The Hill .