Infofinanciar > Info > Opinie The Hill. Asistență medicală și empatie pe timp de război
Info

Opinie The Hill. Asistență medicală și empatie pe timp de război

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

În această lună, am fost martorii unor atrocități nediscriminatorii comise asupra unor oameni din Israel și din Fâșia Gaza. Aceștia își desfășurau activitățile pe care le considerăm de la sine în cadrul unei societăți libere și deschise. Unii asistau la un concert de muzică, în timp ce alții erau la serviciu sau își petreceau o zi obișnuită acasă cu familia. Teroriștii Hamas au invadat aceste vieți liniștite. În decurs de câteva ore, au ucis cei mai mulți evrei într-o singură zi de la Holocaust încoace. Ca răspuns, Israelul a ucis de cel puțin cinci ori mai mulți palestinieni. Peste un milion de persoane din Gaza sunt strămutate în interiorul țării.

Sunetele rachetelor fluieră în aer. Totuși, tăcerea multor medici și societăți medicale care condamnă aceste brutalități a fost asurzitoare.

Umanitate pe timp de război

Tragedia unor vieți umane pierdute sau în pericol este întotdeauna un eveniment șocant pentru oricine. Dar mai ales pentru cei care lucrează în domeniul sănătății. La urma urmei, ne-am dedicat propriile vieți pentru a proteja viețile altora. De fapt, însăși baza angajamentului nostru față de medicină este întruchipată în fraza latină, atribuită medicului grec antic Hipocrate, primum non nocere – mai întâi, să nu faci rău.

Să ne gândim la această frază, care începe cu cuvântul „mai întâi”. Atunci când vedem o persoană suferind, impulsul nostru inițial este să ne grăbim să oferim ajutor. În mod ideal, să intervenim pentru a ameliora suferința unei persoane. Dar înainte de a face acest lucru, ne avertizează maxima. Trebuie să ne oprim mai întâi și să ne punem întrebarea. „A face ceva va fi mai rău decât a nu face nimic?”. Ea se bazează pe principiul bioetic al non-malfacerii.

„În primul rând” poate fi interpretat și ca însemnând că responsabilitatea noastră etică și morală „primară” față de alte ființe vii, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeniul sănătății, este de a evita să provocăm un prejudiciu altcuiva. În acest caz, ne oprim și ne punem întrebarea. „Faptul de a face ceva va face ca această persoană să sufere mai mult decât suferă în acest moment?”. Pentru a face această evaluare, apelăm la datele din studiile clinice. Acestea susțin beneficiile recomandării unui medicament sau a unei intervenții chirurgicale în raport cu potențialele prejudicii ale acestor intervenții. Ne bazăm pe propria noastră experiență în tratarea pacienților cu afecțiuni similare.

Ce mai este empatia, când totul se dărâmă?

Totuși, mai mult decât datele și anecdotele, ne bazăm pe empatie. Aceasta este abilitatea de a experimenta suferința pacienților noștri. De asemenea, este abilitatea de a ne imagina cum o intervenție ar putea să le îmbunătățească viața sau cum ar putea să nu o facă. Această empatie este cea care a făcut ca evenimentele din ultimele două săptămâni din Israel să doară cu atât mai mult.

Este acea empatie pe care mulți medici și societăți medicale par să o fi uitat.

Mulți dintre noi au legături puternice cu Israelul sau Palestina. Unii dintre membrii facultății noastre au rude care trăiesc în regiune. Alții au prieteni apropiați sau colegi universitari. Alții simt o legătură asemănătoare care este greu de explicat. Totuși, nu este mai puțin semnificativă. Am trimis mesaje și e-mailuri, la început pentru a verifica starea de sănătate a persoanelor de care suntem atât de puternic legați. Mai apoi am trimis email-uri pentru a le oferi sprijin, pentru a le face să știe că nu îndură singuri aceste evenimente.

Și apoi, am trimis texte și e-mailuri de urmărire pentru a ne asigura că sunt încă în viață în timp ce războiul continuă.
O parte din empatia noastră provine din recunoașterea a ceea ce au pierdut oamenii care trăiesc într-o zonă de conflict. Adesea, luăm de bună credință siguranța relativă a propriei noastre existențe. Ne putem plânge de trafic când plecăm de la serviciu, nu ne întrebăm dacă vom ajunge acasă în viață.

Știm ce înseamnă empatia?

Adevăratul test al empatiei este dacă putem face loc în viața noastră pentru diferență. De asemenea, la școala de medicină ni se predă că este de datoria noastră să avem grijă de cei bolnavi. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă suntem de acord cu ideologia lor politică sau socială, cu alegerile pe care le-au făcut în viață sau, sincer, chiar dacă ne plac. Am tratat pacienți care sunt antisemiți sau antipalestinieni. Aceștia au comis crime odioase. De asemenea, ei au încălcat unul sau mai multe dintre cele șapte păcate de moarte. Empatia noastră este legată de suferința lor.

Așadar, în timp ce ura nefondată a alimentat diatribele rasiste care au precedat sau au urmat această tragedie, nu există loc în psihicul unui medic pentru intoleranța față de diferență, unde se află panta alunecoasă spre rasism.

Războiul este un subiect greu. Și în timp ce se scriu articole și cărți despre justificarea acestuia, ceea ce ne macină este pierderea de vieți nevinovate, de oameni la fel ca noi – care se adăposteau în casa lor, într-un buncăr de beton sau care voiau doar să asculte muzică bună, live – care nu s-au oferit voluntari pentru violență și cărora li s-a smuls sfințenia libertății lor.

Războiul ne distruge umanitatea?

Acest război încalcă ambele „prime” ale principiului nostru etic călăuzitor și etic în medicină. Cei implicați în război nu se gândesc întotdeauna la consecințele acțiunilor pe care le inițiază și fac ravagii în frumusețea și sfințenia vieții umane. Ei fac mai întâi rău.

Mulți medici și societăți medicale au întârziat să emită o declarație despre războiul din Orientul Mijlociu sau continuă să rămână muți pe acest subiect. Ei se tem că luarea unei poziții cu privire la război ar putea înstrăina o facțiune din populația de pacienți sau din membrii lor, sau că pedepsirea persoanelor implicate în perpetuarea războiului implică faptul că nu „rămân în culoarul lor” de a se concentra pur și simplu asupra unui subtip de boală.
Noi nu suntem de acord și credem că acești medici și societăți medicale ratează o oportunitate.

Credem că este responsabilitatea noastră, ca medici empatici, și a comunității medicale în ansamblu, să condamnăm uciderea de vieți nevinovate și tot ceea ce pune în pericol sănătatea, indiferent de motivațiile pentru război. A face acest lucru, de fapt, face parte din chemarea noastră, conform thehill.com.