Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie THE HILL: Acum, pentru Joe Biden, rezultatele sale contează mai mult decât orice altceva
Lumea la zi

Opinie THE HILL: Acum, pentru Joe Biden, rezultatele sale contează mai mult decât orice altceva

Joe Biden - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

John Kenneth White este profesor de politică la The Catholic University of America. Cea mai recentă carte a sa, scrisă împreună cu Matthew Kerbel, este „Partidele Politice Americane: De ce s-au format, cum funcționează și încotro se îndreaptă”. El a publicat o opinie în publicația americană The Hill cu privire la mandatul lui Joe Biden.

În decembrie 1962, John F. Kennedy a acordat interviuri celor mai importante trei televiziuni. Programul difuzat la nivel național, intitulat „După doi ani: O conversație cu președintele”, l-a văzut pe Kennedy reflectând asupra președinției.

Conversația a avut loc la scurt timp după ce Kennedy a dezamorsat un potențial al treilea război mondial din cauza amplasării de către Uniunea Sovietică a armelor nucleare în Cuba. Cu un an mai devreme, a comis o eroare dezastruoasă atunci când insurgenții cubanezi au fost măcelăriți în Golful Porcilor, în ciuda sprijinului secret pe care l-au primit de la CIA. În țară, programul legislativ al lui Kennedy a fost blocat de conservatorii Dixiecrats din sud (care susțineau segregarea rasială n.r.), care au refuzat să cedeze în privința drepturilor civile.

Cât de puternic poate fi un președinte american?

A fost un președinte sobru care și-a înfruntat inchizitorii, recunoscând cu sinceritate că „problemele sunt mai dificile decât mi-am imaginat că sunt”. În străinătate, Kennedy a fost pedepsit de o „limitare a puterii Statelor Unite de a aduce soluții” în Africa și de a rezolva lupta dintre India și Pakistan, care și astăzi continuă. Acasă, el a văzut că puterile colective ale Congresului „avantajează amânarea”, datorită unor membri seniori care „pot fi complet antipatici față de programul tău, chiar dacă sunt membri ai propriului tău partid”. Kennedy a concluzionat: „Singura dată când programul unui președinte este pus în aplicare rapid și ușor este atunci când programul este nesemnificativ. Dar dacă este semnificativ și afectează interese importante și este controversat, atunci există o luptă, iar președintele nu are niciodată un succes deplin”.

Toți președinții recunosc că sunt frustrați de limitările impuse funcției și puțini sunt cei care ar subscrie la opiniile strict constructiviste susținute de William Howard Taft, care credea că președinții pot acționa doar atunci când li se acordă în mod expres autoritatea de a face acest lucru. Președinții de astăzi sunt de partea lui Teddy Roosevelt, care credea că este de datoria președintelui „să facă tot ceea ce cer nevoile națiunii, cu excepția cazului în care o astfel de acțiune este interzisă de Constituție sau de legi”. Președinții orientați spre acțiune, precum Roosevelt și Kennedy, testează rigorile funcției și, la fel ca alegătorii pe care îi servesc, doresc rezultate.

Ce fel de președinte este Joe Biden

Președinția lui Joe Biden a fost una cu rezultate. Legea privind investițiile în infrastructură și locurile de muncă, Legea privind cipurile și știința, Legea privind reducerea inflației, Legea PACT, prima legislație majoră privind controlul armelor de foc din ultimii 30 de ani și Legea privind respectul pentru căsătorie, toate poartă semnătura distinctivă a lui Biden pe pergamentele lor legislative. Prevederile cheie ale acestor legi vor fi puse în aplicare în anii următori.

Începând cu luna ianuarie, persoanele în vârstă diabetice vor avea costurile insulinei plafonate la 35 de dolari pe lună, față de sutele de dolari pe care le plătesc în prezent. Costurile suportate din buzunar pentru medicamentele pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă vor fi plafonate la 2.000 de dolari pe an, indiferent de boala teribilă cu care se luptă bătrânii. Legea PACT oferă sprijin medical și psihologic celor care suferă de pe urma costurilor fizice și psihologice ale serviciului militar. Lopețile vor lovi pământul, construind drumuri, poduri, aeroporturi și instalații feroviare și aducând conexiune mai bună la internet în comunitățile greu accesibile. Aceste realizări contrazic afirmația lui Kennedy potrivit căreia doar legislația „nesemnificativă” este cea care obține adesea aprobarea Congresului. În schimb, bilanțul lui Biden îl situează la egalitate cu legendarul Lyndon B. Johnson, ale cărui programe ale Marii Societăți stau ca monumente ale măiestriei sale legislative.

În acel interviu din 1962, John F. Kennedy a remarcat: „Nu există nicio experiență pe care o poți obține care să te pregătească în mod adecvat pentru președinție”. Deși există mult adevăr în ceea ce a spus Kennedy, contactul îndeaproape cu Biroul Oval este un atu neprețuit pentru pregătirea prezidențială.

Biden, un președinte care-și păstrează promisiunile

În 2020, experiența lui Joe Biden a fost cea care i-a atras pe alegătorii care doreau să pună capăt celor patru ani haotici ai lui Donald Trump. Un moment adesea amintit al campaniei lui Biden în 2020 a fost cel în care reprezentantul James Clyburn (Democrat din Carolina de Sud, n.r) i-a acordat susținerea, spunându-le alegătorilor săi afro-americani: „Îl cunosc pe Joe. Noi îl cunoaștem pe Joe. Dar, cel mai important, Joe ne cunoaște pe noi”. Ceea ce nu se ține minte a fost răspunsul succint al lui Biden: „Ceea ce caută țara sunt rezultate”. Biden a bifat apoi o listă de probleme pe care ar încerca să le treacă prin Congres: îmbunătățiri la ObamaCare, interzicerea vânzării de arme de asalt, colegiu comunitar gratuit și grădiniță pentru copiii de trei-patru și cinci ani, mai mult sprijin federal pentru colegiile și universitățile istorice de culoare și numirea primei femei afro-americane la Curtea Supremă a SUA. Doi ani mai târziu, Biden poate evidenția progrese în majoritatea acestor probleme, inclusiv numirea lui Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă a SUA.

În 2022, Biden a citit, de asemenea, corect starea de spirit a publicului. Realizările sale legislative au oferit democraților tremurânzi o platformă. Iar republicanii i-au oferit, de asemenea, lui Biden un ajutor puternic, datorită răsturnării de către Curtea Supremă a hotărârii Roe vs. Wade și a atacurilor continue ale lui Donald Trump la adresa democrației noastre și a Constituției. La numărarea buletinelor de vot, democrații au adăugat un loc în Senat și au câștigat trei posturi de guvernator, marcând astfel prima dată din 1934 când un președinte democrat a câștigat locuri pentru partidul său în prima sa competiție de la jumătatea mandatului. În loc să măsoare metri de draperii pentru noile lor birouri, republicanii vor rămâne minoritari în Senat, deținând în același timp cea mai subțire majoritate în Cameră.

Joe Biden a înțeles că rezultatele, nu postările și certurile politice, sunt motivul pentru care un public obosit de Trump l-a angajat. La o ședință de cabinet din 2021, Biden le-a spus șefilor săi de departamente: „Poporul american ne-a trimis aici pentru a livra. Ne-au trimis aici pentru a face guvernul să funcționeze. Și ne-au trimis aici pentru a face o diferență în viețile lor”.

Astăzi, alegătorii rămân concentrați pe rezultate, nu pe certurile și spectaculozitatea pe care Donald Trump și republicanii MAGA le apreciază atât de clar. În ciuda sondajelor lipsite de strălucire și a exprimării încrederii republicanilor cu privire la perspectivele lor viitoare, pronosticatorii politici ar fi înțelepți să parieze în 2024 pe Biden. După cum a spus însuși Biden, „Abia am început”.

Credit: The Hill

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.