Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Guardian: Donald Trump a revenit pe Twitter, acum X. Conservatorii sunt mobilizați de apariția lui
Lumea la zi

Opinie The Guardian: Donald Trump a revenit pe Twitter, acum X. Conservatorii sunt mobilizați de apariția lui

trump mugshot Sursp foto BBC
Credit imagine: BBC

La mai bine de doi ani după ce Donald Trump a fost interzis pe Twitter din cauza îngrijorărilor că vorbele sale ar putea incita la violență, Elon Musk a salutat revenirea fostului președinte, într-o mișcare care a arătat cât de rapid s-a transformat site-ul sub proprietatea sa.

Musk a cumpărat platforma, cunoscută acum sub numele de X, anul trecut cu intenția de a restabili „libertatea de exprimare”. El calificase drept „greșeală” decizia Twitter de a interzice accesul lui Trump în urma atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu, iar la câteva săptămâni de la preluarea sa a pus capăt prompt interdicției.

Dar Trump, la rândul său, nu a părut interesat să revină, alegând în schimb să rămână cu propria platformă, Truth Social. În ultimele nouă luni, de când i s-a permis oficial să revină pe Twitter, contul lui Trump a rămas tăcut.

A rupt, până la urmă, tăcerea pe X

Asta a fost până joi. După ce s-a predat la o închisoare din comitatul Georgia pentru acuzații de șantaj și conspirație pentru eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, Trump și-a distribuit fotografia de identificare împreună cu cuvintele „Interferențe electorale! Nu mă predau niciodată!” și un link către site-ul său, o postare pe care Musk a salutat-o.

„Next-level”, a spus el, dându-i un retweet lui Trump. În alte postări, Musk, care l-a descris odată pe Trump ca fiind „uimitor de bun la Twitter”, a subliniat numărul în creștere rapidă de vizualizări ale tweet-ului lui Trump.

Revenirea lui Trump marchează cea mai recentă evoluție în transformarea Twitter într-un refugiu libertin pentru utilizatorii controversați. Musk, care se autointitulează „un absolutist al libertății de exprimare”, a permis revenirea pe Twitter a mai multor utilizatori anterior interziși după ce a preluat platforma, printre care Marjorie Taylor Greene, reprezentanta Georgiei, și Jordan Peterson, psihologul canadian și îndrăgitul conservator.

Trump, cândva un utilizator prolific, a declarat anul trecut, după achiziționarea de către Musk, că este „foarte fericit că Twitter este acum pe mâini sănătoase”. Deși aceste decizii nu sunt populare pentru mulți utilizatori sau pentru agenții de publicitate pe care se bazează compania – veniturile din publicitate au scăzut cu 50%, iar traficul este în scădere – personalități de dreapta au lăudat conducerea lui Musk.

Pe măsură ce banii din publicitate se diminuează, Musk explorează noi modele de venituri, inclusiv o concentrare pe streaming și găzduirea anunțului campaniei prezidențiale a lui Ron DeSantis în luna mai. Săptămâna aceasta, Tucker Carlson, fostul prezentator Fox News, a difuzat un interviu cu Trump exclusiv pe Twitter.

Musk a subliniat, de asemenea, planurile de a se concentra pe banii din abonamente. În aprilie, el a început să le ceară utilizatorilor să plătească pentru marcajele de verificare atribuite anterior gratuit unor personalități publice și jurnaliști, pentru a menține integritatea informațiilor de pe site.

Are în continuare susținători numeroși

Politicieni proeminenți de extremă-dreapta au aclamat revenirea lui Trump pe Twitter, Marjorie Taylor Greene scriind: „NE-AM ÎNTORS!!!”, iar Kari Lake, o negaționistă a alegerilor care a candidat fără succes la postul de guvernator al Arizonei, a spus: „Nu este o poză de arest. Este un strigăt de mobilizare”.

Înainte de tweet-ul de joi, Trump a declarat că intenționa să rămână cu Truth Social, unde ar fi semnat un acord de exclusivitate care a expirat acum. El și-a postat acolo poza cu același mesaj, adăugând: „Iubesc Truth Social. Este casa mea!!!”

Revenirea sa sugerează că el vede Twitter ca pe un instrument util în încercarea sa de a se întoarce la Casa Albă. În ciuda faptului că se confruntă cu un pericol legal tot mai mare din cauza multiplelor procese, inclusiv că a fost pus sub acuzare de patru ori în acest an, el rămâne principalul candidat republican la președinție.

Revenirea pe Twitter îi va permite lui Trump o platformă mai largă în timp ce se pregătește pentru alegerile din 2024. Fostul președinte a postat pe larg pe Truth Social în timpul pauzei sale de pe Twitter, dar are doar 6,4 milioane de urmăritori pe platformă, comparativ cu un reach de 86,5 milioane pe Twitter. Truth Social are doar 2 milioane de utilizatori activi lunar, față de 450 de milioane pe Twitter, raportează The Guardian.